U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

In Slagorde

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Plastiek In Slagorde
Foto collectie Els Coppens-van de Rijt

In Slagorde is de naam van een bronzen plastiek, gemaakt door Joep Coppens uit Vlierden.


Het kunstwerk is gemaakt uit brons en heeft de afmetingen 156,5 x 54,5 x 68 cm (hoogte x breedte x diepte). Het bronzen beeld op een sokkel werd in 1975 gemaakt en op 15 mei 1981 aangekocht in het kader van de BKR.

Het beeld werd nabij Hotel Goossens aan het Stationsplein geplaatst.

Joep Coppens gaat in zijn abstracte beelden vaak uit van organische vormen in de natuur, zoals skeletdelen, schelpen, zaaddozen, horens, wortels en stengels. Belangrijke elementen in zijn werk zijn de symmetrie en de cirkelvormige holle en bolle vormen. Al dit soort natuurlijk vormen en lijnen zijn ook in dit zeer levendige beeld terug te vinden. In dit kunstwerk speelt paraatheid voor verdediging of aanval een belangrijke rol. Begrippen als kracht, strijd en overwinning zijn voor Joep Coppens dan ook een belangrijke inspiratiebron.

In de periode dat Joep Coppens dit beeld maakte, was hij nog heel sterk bezig met oorlog en vrede, met name de oorlog in Vietnam. Er werden protestmarsen gehouden in Nederland. Joep trok ten strijde op zijn eigen manier, hij maakte dit strijdvaardig beeld, dat het midden heeft tussen een fier opgerichte soldaat een een gevaarlijk werktuig om zich met hand en tand te verdedigen. De vormen zijn even complex als de politieke situatie rondom de Vietnamoorlog.

Zie ook de lijst van Openbare kunst in Deurne.