U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Industrieweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door RinivD (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2018 om 18:28
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Industrieweg1.jpg
Industrieweg2.jpg
Deze foto is direct na de bevrijding genomen. Jan van de Westerlo nabij Industrieweg. Op de achtergrond machine om steen te vergruizen t.b.v. asfaltering van wegen. Foto beschikbaar gesteld door Peter van de Westerlo.

De Industrieweg heette vroeger de Valkenstraat.


De Industrieweg eindigt bij de rotonde op de Binderendreef maar vroeger liep deze weg door tot aan de Helmondseweg. Dat in 1953 bij het kiezen van straatnamen de keuze viel op Industrieweg zal geen verbazing wekken: machinefabriek Te Strake vestigde er zich. De Natex (later Oskomera) en de Mezon stonden er en verrezen er ook de fabrieken van Botim.

Grondlegger Lambertus te Strake (1894-1991) begon als tricotagefabrikant en ging zich later toeleggen op de fabricage van machinale weefgetouwen. Toon van Osch, ooit begonnen als smid in de Kerkstraat, bouwde zijn bedrijf hier verder uit en veel gebouwen in binnen- en buitenland hebben inmiddels gevels en ramen die aan de Industrieweg vervaardigd zijn. De familie Van Osch heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het bedrijf maar de familienaam is bewaard gebleven in de bedrijfsnaam: "Van Osch kozijnen en metalen ramen".

Jan van der Heijden vertelde dat het stuk van de Industrieweg bij genoemde industrieën heel vroeger de Valkenstraat heette en dat er ook een Valkenakker was. Zouden deze namen nog herinneren aan de valkenjacht die hier misschien vroeger op de heide door de plaatselijke elite werd beoefend of zou het een verwijzing zijn naar ene Peter Jacob Valckeners die rond 1550 in Deurne gegoed was?

Jan - d'n Botim - Bouwmans bouwde aan de Industrieweg een bloeiende timmerfabriek op. Inmiddels is het bedrijfspand van de Botim gesloopt om plaats te maken voor de woningen die er in het kader van project Spoorzone binnenkort zullen verschijnen. Leen Bukkems-Berkers, die letterlijk haar hele leven in deze straat gewoond heeft, weet nog dat het hier vroeger d'n Bosplak heette. Vaak werden de door de gemeente ontgonnen heidegronden aangeplant met dennenbossen. Toen Leen jong was waren die bossen alweer verdwenen maar voor haar en de jeugd uit de buurt was d'n Bosplak een ideale speelplek. Na de tweede wereldoorlog werd het terrein door de geallieerden omrasterd en gebruikt om tanks en ander oorlogstuig op te slaan. Ook was daar destijds een steenvergruismachine om met de steenslag de kapot gereden wegen op te kunnen knappen. Nog jaren later werden er in de buurt grote onbewerkte rotsblokken aangetroffen. Peter van de Westerlo bewaart nog een foto waarop de vergruismachine op de achtergrond te zien is. Op de voorgrond staat zijn vader Jan, gehesen in het pak van een Canadese piloot van wie het toestel was neergestort op de Rakt en die door opa Piet van de Westerlo werd schuilgehouden aan de Industrieweg en daarmee uit handen van de Duitsers kon blijven. Bij een verkenning van de Industrieweg mogen we ook Jan Meulendijks niet vergeten. Hij reed vele jaren het Deurnese werkvolk op en neer naar de DAF in Eindhoven in een typische autobus die 's avonds en in het weekend het straatbeeld van de Industrieweg bepaalde. Later zou zoon Louis het stuur van zijn vader overnemen. Heintje Berkers de metselaar bouwde rond 1928 aan de Industrieweg het huis nummer 43 waarin nu zijn dochter Leen Bukkems-Berkers woont en in het eerste oorlogsjaar verrees daarnaast van zijn hand het pand waar nu zijn zoon, het gouden SJVV-lid, Wim huist.

Huisnummering 1953

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Bree, van Martinus J. . 1 Industrieweg 40
Oosterhout,van Hubertus . 2 Industrieweg 32
Proenings, Henricus . 3 Industrieweg 30
Loo,van der Henricus . 4 Industrieweg 24
Diesen,van Martinus . 4 Industrieweg 24
Bouwmans, Cornelis . 5 Industrieweg 20
Moorsel,van Johannes .14a Industrieweg 8
Moorsel,van Leonardus G. .15 Industrieweg 6
Machinefabriek Te Strake .16 Industrieweg 7
Transformatorhuisje .16a Industrieweg 9
Westerlo,van der Peter .23 Industrieweg 23
Constructiefabriek Mezon .24 Industrieweg 25
Es,van Frans .25 Industrieweg 37
Meulendijks, Johannes M .26 Industrieweg 39
Timmermans, Johannes A.F.M. .27 Industrieweg 41
Berkers-Maas,wed. Petronella .28 Industrieweg 43
Eijkenmans, Gerardus .29 Industrieweg 45
Dat, Willem L. .30 Industrieweg 47
Wetten,van Franciscus .31 Industrieweg 49


Bezig met het laden van de kaart...

Literatuur

Pieter Koolen – "Industrieweg" - afl. 35 in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne 28 augustus 2008.