Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Jacoba Arnolda Maria Nooijen (1955)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacqueline Nooijen
31.876.jpg
Foto: Weekblad voor Deurne, Frans Klaus.
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacoba Arnolda Maria Nooijen
Roepnaam Jacqueline
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 21 maart 1955
Partner(s) Gerardus Marinus Schrama (1955)
Beroep(en) huisvrouw
In 2014 werd Jacqueline verkozen tot Walsbergse Mens en kreeg deze onderscheiding uitgereikt door haar voorgangster Wilma van Nunen.
Met Koningsdag 2017 kregen Jacqueline en haar man Gerard uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. (Foto: Weekblad voor Deurne, Frans Klaus

Jacoba Arnolda Maria (Jacqueline) Nooijen (1955) is in Deurne vooral bekend vanwege haar inzet voor de Deurnese gemeenschap.


Afkomst en gezin[bewerken]

Jacqueline is de dochter van landbouwer Johan (Han) Nooijen (1923-1993) en Johanna Theodora Leny (Anna) Philipsen (1923-2010).

Zij is getrouwd met Gerard Schrama en het gezin telt drie kinderen.

Maatschappelijke carrière[bewerken]

Haar lager onderwijs kreeg Jacqueline op de Gerardusschool in Walsberg. Hierna ging ze naar de R.-K. Huishoudschool Sancta Maria aan de Kruisstraat en ging daarna aan het werk.

Sociaal/cultureel[bewerken]

 • Vanaf haar veertiende jaar tot aan haar huwelijk was Jacqueline, onder meer als sportleidster, actief bij de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ).
 • Ze zet zich al vanaf 1975 tot op de dag van vandaag in als lid van EHBO-vereniging Sint Martinus De Rips. Ze was jarenlang als secretaresse de spil van de vereniging en ze is altijd bereid en inzetbaar als EHBO-er bij diverse evenementen die er jaarlijks worden georganiseerd in De Rips en Deurne.
 • Daarnaast is ze bij allerlei activiteiten van handbalvereniging De Sprint als EHBO-er aanwezig en is ze als hoofd EHBO actief bij ijsclub Het Wak en het jaarlijkse Beachweekend.
 • Ze is al decennialang actief in de parochie, aanvankelijk in de Walsbergse Sint-Gerardus Majellaparochie maar later ook in de parochie Heilige Willibrord Deurne. Zij is er acoliet, collectant, maakt deel uit van de poetsgroep en is lid van het Wijkhoofdenberaad. Ook is ze lid van de koffieschenkgroep.
 • Als lid van de Contactgroep Walsberg is zij een van de contactpersonen voor parochianen in Walsberg richting parochiebestuur en pastoresteam.
 • Ze was mantelzorger voor haar moeder en haar oom.
 • Verder was ze jarenlang de kartrekker van de Boerenbruiloft van De Peelstrekels,

Onderscheidingen[bewerken]

 • In 2008 werd Jacqueline benoemd tot Peelstrekel van het jaar.
 • Ze is erelid van de boerenbruiloft.
 • In 2014 werd ze verkozen tot Walsbergse Mens en kreeg in dat jaar tevens kreeg de carnavaleske onderscheiding D’n Biels uitgereikt voor haar verdiensten als mantelzorger en alle haar andere verdiensten.
 • Met Koningsdag 2017 kreeg Jacqueline uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Zij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.