U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Jacobshof (begraafplaats): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Tekst vervangen - "service=googlemaps |" door "")
Regel 28: Regel 28:
 
{{
 
{{
 
#display_point:
 
#display_point:
service=googlemaps
+
51.45861, 5.77916
|51.45861, 5.77916
 
 
|zoom=14
 
|zoom=14
 
|height=500
 
|height=500

Versie van 28 sep 2019 19:49

Begraafplaats Jacobshof in Deurne 1990
Begraafplaats Jacobshof in Deurne

Jacobshof is een algemene begraafplaats en is gelegen aan de Pastoor Jacobsstraat. De gemeente Deurne is eigenaar.

Geschiedenis

Toen men in de loop van de jaren zestig van de 20e eeuw besloot, dat op het kerkhof bij de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne niet langer begraven zou worden, werd er rond 1970 een algemene begraafplaats ingericht op het akkercomplex van de buurschap Kleine Bottel ten westen van de dorpskom van Deurne. Deze verving tevens een feitelijk nooit gebruikte, maar niettemin verplichte algemene begraafplaats in de bossen bij Vlierden.

De begraafplaats werd in 2005 en 2006 heringericht. Daarbij werd ook de afscheidsplaats helemaal overdekt en verscheen er een urnenmuur aan de ene zijkant en kwamen er toiletten en een kantoortje voor de beheerder aan de ander kant. Ook kwam er toen een strooiveld. Herordening van enige graven zorgde voor voldoende ruimte om de komende decennia deze begraafplaats nog te kunnen blijven gebruiken.

Naam

De begraafplaats kreeg vanwege zijn ligging aan de Pastoor Jacobsstraat de naam Jacobshof. Het ontbreken van het eerste lid pastoor in de naam van de begraafplaats zorgt regelmatig voor misverstanden. Men duidt de begraafplaats dan aan als Sint-Jacobshof, wat uiteraard niet klopt. De begraafplaats werd vernoemd naar pastoor Gerard Jacobs, die de enige parochie van Deurne leidde tijdens het begin van de reformatie in 1648.

Klokkentoren

Na de sluiting van kerk van de Heilige Geestparochie is de klokkentoren met klok alsmede de gebrandschilderde ramen en het kruis overgeplaatst naar Jacobshof.

Kunst

In 2004 is op de Jacobshof door burgemeester Daandels een Monument voor herbegraven overleden kinderen onthuld ter nagedachtenis aan alle overleden en doodgeboren kinderen.

Bekende begravenen

Bezig met het laden van de kaart...