DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Jacobus Alphonsus Terken (1929-2009)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacobus Alphonsus Terken
19.176 - Uitsnede.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacobus Alphonsus Terken
Roepnaam Sjaak
Geboorteplaats Ammerzoden
Geboortedatum 2 april 1929
Overl.plaats Nijmegen
Overl.datum 10 september 2009
Beroep(en) kapelaan en pastoor
Afscheid van pastoor Terken in juni 1987. Vlnr. pastoor Terken en Frans Martens (Julianastraat).

Jacobus Alphonsus (Sjaak) Terken (1929-2009) was van 1961 tot 1971 kapelaan en van 1971 tot 1987 pastoor in de Heilige Geestparochie in Deurne.


Pastoor Terken had van kinds af aan gezegd dat hij pater wilde worden, en zijn ouders stonden achter zijn keus. Zijn opleiding genoot hij op het groot seminarie in Oost-Vlaanderen (België), legde de eerste gelofte af in Sevenum op 8 september 1953 en werd op 6 juli 1958 in het seminarie in Gijzegem tot priester gewijd. De congregatie Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria werd zijn religieus thuis.

Als kapelaan werkte hij tien jaar in Kleve (Kleef) in West-Duitsland waar hij vooral met jongeren werkte. Hij kwam in 1969 als kapelaan naar de Heilige Geestparochie in Deurne-West. Nadat pastoor Brummelhuis in 1971 kwam te overlijden werd Terken tot pastoor benoemd. In de tijd dat hij in Deurne werkte moest hij de nieuwe Kerk van de Heilige Geestparochie bouwen en de samenwerking met de Sint-Willibrordusparochie verbeteren. Ook in deze periode hield hij zich veel met jongerenwerk bezig.

Op 26 juni 1983 vierde hij, met de Deurnese gemeenschap, zijn 25-jarig priesterfeest. Na de eucharistieviering was er ook een mogelijkheid tot feliciteren in de aula van de Dr. Hub van Doorneschool.

Hij bleef tot 1987, het jaar dat hij om gezondheidsredenen afscheid moest nemen en werd toen opgevolgd door pastoor Adriaensen terwijl hij zelf een jaar in het klooster verbleef om aan te sterken.

Blijkbaar kon hij het werk toch niet missen want op 20 februari 1988 werd hij geïnstalleerd als pastoor van Alphen aan de Maas waar hij, ondermeer tijdens zijn veertigjarig priesterschap, tot 1996 bleef werken.

Omdat hij 18 jaar in de omgeving van Deurne gewerkt had besloot hij in de omgeving een huis te zoeken, zo kwam hij in Bakel terecht. In die tijd sprong hij nog af en toe bij in de parochie Aarle-Rixtel waar Rudy de Kruijf priester / student was, maar nog niet gewijd. Hij overleed op 10 september 2009 in Nijmegen

Zie ook de lijst van kapelaans van de Heilige Geestparochie en het overzicht: Pastoors van de Heilige Geestparochie