U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jan van Doerne (16e eeuw)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan van Doerne
vóór 1508 - vóór 1606
heer van Deurne
Periode 1545 - 1606
Voorganger Hendrick van Doerne
Opvolger Wolfaart Evert van Wittenhorst
heer van Bakel
Periode 1547 - 1606
Voorganger Everard van Doerne
Opvolger ?
Vader Everard van Doerne
Moeder Margaretha van Vladeracken

Jan van Doerne (vóór 1508 - vóór 1606) was heer van Deurne en bewoner van het Groot Kasteel uit het geslacht Van Doerne.

Jan van Doerne werd geboren als zoon van Everard van Doerne, een edelman en bewoner van het Groot Kasteel te Deurne en Margaretha van Vladeracken. Hij volgde in 1545 zijn broer Hendrick van Doerne op als heer van Deurne en in 1547 zijn broer Everard als heer van Bakel. Beide functies vervulde hij tot het begin van de 17e eeuw, toen hij als hoogbejaarde overleed. Hij woonde op het Groot Kasteel.

Van Doerne is vermoedelijk verantwoordelijk voor de bouw van een vierkante toren tegen de noordzijde van het Groot Kasteel. De resterende muren van deze toren herbergen momenteel de toiletgelegenheid van jongerensociëteit Walhalla.[1]

Jan van Doerne was gehuwd met Josina van Erp. Hij overleefde zijn enige dochter Margaretha, en daarom volgde zijn kleinzoon Wolfaart Evert van Wittenhorst hem in 1616 op als heer van Deurne. Daarmee verdween de heerlijkheid voor de tweede maal, en nu definitief, uit handen van het geslacht Van Doerne.

Bronnen, noten en/of referenties