U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Jeroen Boschstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2013 om 10:40 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Jeroen Boschstraat''' is een weg die de Steenovenweg, de Paulus Potterstraat en de Rogier van de Weijdenstraat in de wijk [[Sint-Jozefparochie (wijk)| S...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jeroen Boschstraat is een weg die de Steenovenweg, de Paulus Potterstraat en de Rogier van de Weijdenstraat in de wijk Sint-Jozefparochie met elkaar verbindt.


De Jeroen Boschstraat is genoemd naar Jeroen Bosch alias Hiëronymus van Aken, 's-Hertogenbosch circa 1450 – 1516. Omstreeks 1480 trouwde hij met Aleyt Goyaerts van der Meervenne, een jonkvrouwe uit Oirschot. Bosch was lid van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Zijn echtgenote was beschermvrouwe van een klooster in Oirschot. Bosch is op deze manier in bezit gekomen van het goed ten Roedenken, dat zijn vrouw erfde. Hij ontwierp met zijn vriend en kunstbroeder Jan Heijns het hoogaltaar van het LieveVrouwekoor en de ontwerpen voor de beschilderde glansvensters van de St. Jan te 's-Hertogenbosch. Als schilder werd hij zeer bewonderd door koning Philips II. Een aantal van zijn schilderijen is op deze wijze in Madrid terechtgekomen. Vele vorsten en kardinalen (o.a. Hendrik van Nassau, kardinaal Grimari en landvoogdes Margaretha van Oostenrijk) kochten destijds zijn werken.