U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Jeroen Wals (1967-2014)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeroen Wals
Persoonsinformatie
Volledige naam Jeroen Wals
Roepnaam Jeroen
Geboortedatum 8 mei 1967
Overl.plaats Hrabove (Oost-Oekraïne)
Overl.datum 17 juli 2014
Partner(s) Nicole Martens (1970-2014)
Tijdelijk herdenkingsmonument gezin Wals uit Neerkant.
Blijvend herdenkingsmonument voor het gezin Wals

Jeroen Wals (1967-2014) uit Neerkant, zijn vrouw en zijn vier kinderen kwamen op 17 juli 2014 tijdens de vliegramp met de MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne op onfortuinlijke wijze om het leven.


Gezin Wals Neerkant[bewerken | brontekst bewerken]

Jeroen Wals kwam samen met zijn vrouw Nicole Martens (7 november 1970 - Oekraïne 17 juli 2014) en hun vier kinderen:

  • Brett, (Neerkant 5 september 1996 - Oekraïne 17 juli 2014).
  • Jinte, (Neerkant 23 februari 1999 - Oekraïne 17 juli 2014).
  • Amèl, (Neerkant 28 augustus 2001 - Oekraïne 17 juli 2014).
  • Solenn, (Neerkant 5 mei 2005 - Oekraïne 17 juli 2014).

op tragisch wijze om het leven toen het vliegtuig waarin zij zaten op 17 juli 2014 boven Oekraïne werd geraakt door 'een groot aantal objecten dat met hoge snelheid het toestel heeft doorboord'[1] Hoogstwaarschijnlijk neergeschoten door pro-Russische rebellen die in oorlog zijn verwikkeld met het Oekraïnse leger. Vlucht MH 17 was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur. Het gezin was van plan een rondreis door Maleisië te maken.

Jeroen Wals (47) was werkzaam bij Philips als CTO Sleep & Respiratory Care en kwam bijna twintig jaar geleden met zijn vrouw naar Neerkant. Nicole (43) was werkzaam als orthopedagoge op een middelbare school in Heythuysen. De kinderen zijn allen in Neerkant geboren en namen er deel aan het verenigingsleven.

Neerkant geschokt[bewerken | brontekst bewerken]

Het bericht kwam hard aan in de gemeenschap van Neerkant. Solenn (9), de jongste dochter zat in groep vijf van basisschool Sint Willibrordus. Ook de andere kinderen hadden daar op school gezeten. Twee kinderen zaten op het Peellandcollege in Deurne. Amèl (12) in klas 1D en Jinte (15) in klas 3HB. Brett (17) werkte sinds augustus 2013 bij Kruidvat in Meijel en speelde in het jeugdelftal van voetbalvereniging Neerkandia. Hij had vlak voor het vertrek vanaf Schiphol nog een selfie met zijn mobiele telefoon naar vrienden verstuurd. Vader Jeroen was jarenlang leider van Bretts team en opa Martens viel geregeld voor hem in als hij weer eens op reis was. Jinte stuurde voor vertrek nog snel een WhatsApp bericht naar haar vriendinnen: 'okee zit nu in t vliegtuig nog 3 minuten, hoop dat ik t overleef hahaha'. Het was haar laatste levensteken.

Herdenking[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 23 augustus 2014 was er een herdenkingsdienst in gemeenschapshuis De Moost, waar honderden mensen en de familie van Jeroen en Nicole aanwezig waren. Er waren toespraken en muzikale bijdragen. Na afloop was er een tocht langs de school en het woonhuis naar de plek waar een tijdelijk monument werd geplaatst.

Begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

De zes leden van het gezin werden relatief snel teruggebracht naar Nederland en geïdentificeerd. Op begraafplaats De Plantage aan de Narcissenstraat in Barneveld werden kort voor de Kerst 2014 de zes urnen van het gezin bijgezet. De urnen van het gezin kregen een plek in Barneveld vanwege het feit dat Nicole vanaf haar zesde daar was opgegroeid en bovendien hadden Jeroen en Nicole elkaar daar in 1989 leren kennen. Tevens werd gezocht naar een centrale goed bereikbare plaats in het land voor de familie Wals afkomstig uit Oostzaan en familie Martens uit Nunspeet. Het lokale dagblad Barneveldse Krant besteedde destijds aandacht aan de bijzetting in Barneveld.

Blijvende herdenkingsplek[bewerken | brontekst bewerken]

Vrijdagavond 6 maart 2015 liep er weer een lange stoet door Neerkant. Naast de ingang van het kerkhof, tussen het oorlogsmonument en het H. Hartbeeld, werd de herdenkingsplaats in gebruik genomen voor de familie Wals-Martens. Het monument is een treurwilg met daaromheen een bank met zes rugleuningen. Ze staan symbool voor de zes leden van het gezin. 's Avonds wordt de boom verlicht door zes spots.
Bij de ingebruikname van de plek waren honderden dorpsbewoners aanwezig en familieleden familie van het omgekomen gezin, die allemaal van buiten Brabant afkomstig zijn . In het schijnsel van de net ontstoken spots vertelden de moeders van Jeroen en Nicole hoezeer ze zijn getroffen door het initiatief. Tijdens een korte bijeenkomst in het gemeenschapshuis de Moost kreeg de familie een fotoboek en een DVD van eerdere herdenkingen in het dorp.

Het dorp dat zes mensen verloor[bewerken | brontekst bewerken]

Op woensdag 15 juli 2015 was op de tv zender SBS6 om 20.30 uur bij het Hart van Nederland een special over de MH17 te zien met als onderwerp: Het dorp dat zes mensen verloor. Vanuit verschillende perspectieven werd de impact belicht die deze ramp heeft op betrokkenen. Zowel nabestaanden, als deskundigen die toentertijd ter plaatse waren keken terug op de ramp. Verslaggeefster Berith Senders sprak met mensen uit hun omgeving, hartsvrienden van de ouders en de kinderen, de buren van het gezin, juffrouw Mieke Peeters van de klas van Solenn van de basisschool Sint-Willibrordus Neerkant, klasgenootjes van alle vier de kinderen en burgemeester Hilko Mak vertelden hoe zij omgaan met het verlies.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zo staat het vermeld in het onderzoeksrapport van de eerste bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.