Rondom de Mussenkeet
Ed van de Kerkhof vertelt in 276 pagina's de bewogen geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel.
Voorintekening tot 20 oktober aanstaande voor slechts € 14,95: Klik hier!

Johan Schmitz

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Schmitz
Persoonsinformatie
Volledige naam Johan Schmitz
Geboorteplaats Rheijdt
Geboortedatum circa 1798
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 25 februari 1838
Partner(s) Margaretha Coenen
Beroep(en) wever, herbergier, fabrikant
handtekening

Johan Schmitz (Rheijdt circa 1798-1838) was een wever en herbergier in het Kerkeind.


Hij was gehuwd met Margaretha Coenen, ook wordt zij vermeld als Cuone en Keunen.
In december 1828 vestigde hij zich met zijn vrouw en twee dochters, Anna Catharina en Catharina, in Deurne en overhandigde aan de protestantse kerkenraad attestatieën van lidmaatschap van de Hervormde hoogduitsche gemeente te Rheijdt in het kanton Odenkirch in Pruisen.

In het bevolkingsregister werd als zijn beroep vermeld: fabrikant. Elders werd hij genoemd als wever. Mogelijk was hij verbonden aan de linnen- en damastweverij van de familie Van de Mortel.
Op 1 november 1829 beviel zijn vrouw van een doodgeboren zoontje en op 23 januari 1831 werd hier hun derde kind Wilhelmina geboren en gedoopt in de protestantse kerk.

Van 9 januari 1832 tot 3 april 1833 woonde het gezin in Asten. Bij zijn terugkeer naar Deurne huurde hij van Francisca Flerks, de weduwe van Gerardus van de Mortel, een huis aan de huidige Lindenlaan 3. Op 13 juli 1833 overleed hier zijn achtjarige dochtertje Catharina en op 21 november van dat jaar verloor hij zijn vrouw, hem achterlatend met twee kleine kinderen.

In de Lindenlaan hield Johan Schmitz tevens herberg. Omdat het gezin protestants was, kwam er veel aanloop van de in verband met de Belgische Opstand (1830-1839)hier gelegerde en ingekwartierde talrijke protestantse soldaten uit het noorden. Op 15 april 1834 om half elf 's avonds brandde zijn herberg af. Meer informatie hierover is te vinden onder: brand van 15 april 1834.

Na de brand woonde hij weer een aantal maanden in Asten; in oktober 1834 kwam hij terug naar Deurne. In 1836 werd het huis van Johan Schmitz opnieuw door brand getroffen. Zie: brand van 28 april 1836.
Johan Schmitz heeft daarna Deurne verlaten. Het is nog niet bekend waar hij zich vestigde.