U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Johannes Adrianus Hohmann (1932)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Hohmann
Jan Hohmann.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Adrianus Hohmann
Roepnaam Jan
Geboortedatum 1932
Partner(s) Martina Petronella Maria van Doorne (1930-2018)
Beroep(en) procuratiehouder, bedrijfsadviseur

Johannes Adrianus (Jan) Hohmann (1932) is samen met zijn vrouw in Deurne vooral bekend vanwege hun grote maatschappelijke betrokkenheid op het gebied van onder meer cultuur, sport en onderwijs.


Algemeen:[bewerken | brontekst bewerken]

Jan trouwde op zaterdag 17 maart 1972 met Martina Petronella Maria (Tiny) van Doorne (1930-2018), dochter van Hub van Doorne.

De plechtigheid in de Heilige Geestparochie werd geleid door pastoor Terken en het burgerlijk huwelijk werd gesloten door burgemeester Hoebens. Het paar ging aanvankelijk wonen in een bungalow aan de Julianastraat 26 en verhuisde later naar de villa in dezelfde straat op huisnummer 10.

Maatschappelijke carrière:[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Hohmann begon als magazijnbediende bij de Metaalcompagnie Brabant (MCB) in Eindhoven en werkte zich op tot procuratiehouder bij dit bedrijf.
In de loop der tijd heeft hij onder meer commissariaten vervuld bij DAF bedrijfswagens Tilburg en bij OBAM Beheer van Joannes Josephus Reijnders (1900-1983). Ook was hij adviseur bij zeven ondernemingen waaronder autobedrijf Martens en timmerfabriek Botim, beide in Deurne.
Bekendheid kreeg hij daarnaast vooral door zijn passie voor paarden. Hij geeft daarover in eigen beheer boeken uit. Als waardering voor die inspanningen ontving hij de titel van beschermheer van de Spaanse rijschool. Zeer eervol was de hoge onderscheiding van de Oostenrijkse staat: das Goldene Ehrenzeichen fur Verdienste um die Republik Oesterreich.

Bestuursfuncties ruitersport Jan Hohmann en zijn vrouw hebben zich vele jaren ingezet voor de ruitersport. Zij hebben beiden diverse bestuursfuncties vervuld en zijn jarenlang nationaal en internationaal jurylid geweest. Daarnaast geven zij al vele jaren lang belangeloos grote materiële steun aan alle takken van hippische sporten. Zowel in Deurne als landelijk.

Sociaal/cultureel:[bewerken | brontekst bewerken]

Het echtpaar Hohmann heeft grote verdiensten voor Deurne. Kenmerkend is dat ze daarmee zelden of nooit op de voorgrond treden. De meeste steun vond en vindt achter de schermen plaats. Zij gaven en geven steun aan mensen, verenigingen en instellingen op sociaal en cultureel gebied en zeker ook in het onderwijs.

Jan Hohmann was jarenlang voorzitter van de Bernard Alfrink Mavo (BAM) en is nog altijd actief voor het Hub van Doornecollege.

Hij was bestuurslid van Indoor Brabant en landelijk voorzitter van de Nederlandse Rij- en Jachtvereniging.

Tenslotte was hij lid van het comité van aanbeveling van de actiegroep Hoge noot.

Naast alle bovenstaande activiteiten is de familie ook jarenlang betrokken bij de agrarische sector in Deurne. Deze activiteiten vinden veelal achter de schermen plaats. De wijze waarop de familie zich heeft ingespannen voor de agrarische gezinnen tijdens de perioden van varkenspest en mond-en-klauwzeer zijn indrukwekkend te noemen.

De familie Hohmann heeft zich ook altijd ingezet voor het onderwijs in Deurne. Zij heeft op initiatief van Tiny van Doorne een fonds opgericht voor de 100-jarige Herdenking van dr. Hub van Doorne in 2000. Via dit fonds worden leerlingen van het Hub van Doornecollege en het Alfrinkcollege extra gewaardeerd. De inzet is de dr. Hub van Doorneprijs. Deze prijs stimuleert de leerlingen ieder jaar weer en komt het onderwijs ten goede.

Onderscheidingen:[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur - bronnen:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lipizzaners uit Piber : Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 1996
  • Dr. Hub J. van Doorne, Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 1999
  • Zo vader zo dochters, Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 2000
  • Lipizzaner friends, Jan J.A. Hohmann. Uitgeverij Danube: Eindhoven, 2003
  • Het boek 't Hoefke Een dorp speelde circus, geschreven door Frits van Dixhoorn, vertelt de geschiedenis van het Deurnese circus 't Hoefke en kwam tot stand op initiatief van Jan Hohmann.
  • Boek Goed gedaan, jungske: Het verhaal van zesenzestig jaar MCB, Ellen Popeyus, 16 mei 2008. Eindhoven: Uitgeverij De Hoven B.V. en Commissie Geschiedschrijving Van Doorne Fonds.

Jan Hohmann-mars[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de jubileumfeestelijkheden van Drumfanfare Peelland werd hem op zaterdag 4 juni 2011 de “Jan Hohmann-mars” aangeboden. Deze mars is als dank speciaal voor hem gecomponeerd door Deurnenaar Eric Swiggers.