U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Johannes Antonius van Wetten (1896-1950)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Antonius van Wetten
Johannes Antonius van Wetten 1896-1950 LR.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Antonius van Wetten
Roepnaam Johan, Hannes, frater Octavianus
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 1 januari 1896
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 30 oktober 1950
Beroep(en) frater, onderwijzer
Bidprentje NBA

Johannes Antonius van Wetten (1896-1950) was een in Deurne geboren frater-onderwijzer bij de fraters van Tilburg met de kloosternaam frater Octavianus.[1]

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was het vijfde kind uit het huwelijk van Antonius Hendricus van Wetten (1856-1901) en Wilhelmina Biemans (1857-1925). Na hem werd nog een kind geboren dat als baby overleed.
Toen Johan 5 jaar oud was overleed zijn vader, die als arbeider bij de turfstrooiselfabriek werkte. Zijn moeder, ernstig hartpatiënte, voedde de kinderen alleen op. Zij dreef daarnaast een winkeltje in comestibles en grutten. Velen in Deurne kenden hem beter als Jan van Wetten van de Liesselseweg.

Opleiding tot onderwijzer[bewerken | brontekst bewerken]

Johan bezocht de lagere school bij de fraters van Tilburg, waar hij zich een meer dan gemiddelde leerling toonde. Op 19 april 1909 ging hij naar het convent van de fraters in Goirle en volgde daar de opleiding tot onderwijzer. Na de onderwijzersakte behaalde hij de hoofdakte en de akten Duits en Frans en gaf achtereenvolgens les op een lagere school in Tilburg en in Udenhout.

Klooster[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 april 1914 legde Johannes de kloostergeloften af en vanaf dat moment droeg hij de kloosternaam frater Octavianus. Hij kreeg in eigen familie, als kloosterling, de eretitel heeroom.

In 1924 werd hij benoemd voor het onderwijs in Suriname waar zijn congregatie inmiddels was gestart met het geven van katholiek onderwijs.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1950 verloor hij tijdens zijn verblijf in Suriname plotseling zijn stem. Hij werd voor onderzoek achtereenvolgens overgebracht naar Curaçao, Nederland en Noord-Amerika. Door de ziekte van zijn stembanden mocht hij niet meer praten, roken en drinken, naar zijn eigen woorden zijn dat drie kampioenseigenschappen.

Frater Octavianus overleed uiteindelijk nog datzelfde jaar in Tilburg aan de gevolgen van keelkanker. De uitvaart vond plaats op donderdag Allerzielendag en hij werd begraven op het kloosterkerkhof in Tilburg.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 4 november 1950.
  • Foto's en meer informatie over het leven van frater Octavianus is te vinden in het boek van Louis Barten - Brieven van Heeroom uit Suriname 1925-1950 - (Aarle-Rixtel 2007).
    De auteur schonk een digitale versie van het boek aan de bibliotheek van heemkundekring H.N. Ouwerling, waar het raadpleegbaar is.

  1. Over hem en zijn directe familie is door zijn neef Louis Barten, zoon van zijn zus, veel opgetekent in diens in 2011 verschenen boek Van een nieuwe tijd mrt de ondertitel vertelling over en rond ons moeder.