U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Johannes Emanuel Schenk van Reekom

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 16 feb 2021 om 12:15
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johannes Emanuel Schenk van Reekom gaf zich uit voor dokter en bewoonde rond 1773 enige tijd het Klein Kasteel.

Johannes Emanuel Schenk van Reekom was zowel advocaat als medisch dokter, althans hij gaf zich daarvoor uit, en huurde in 1773 voor een periode van zes jaar het Klein Kasteel van predikant Hendrik Sluiter. Of hij in Deurne ook zijn dokterspraktijk heeft uitgeoefend is hoogst twijfelachtig.

Hij was weduwnaar van Alida Naijers en woonde in Budel toen hij op 25 mei 1765 in Helmond hertrouwde met Maria Henriette Clantscatter. Hij vestigde zich daarna in Helmond als arts. Er ging de roddel dat hij geen afgestudeerd arts zou zijn en toen men zijn diploma's controleerde viel hij door de mand omdat een van zijn "examinatoren" al enige jaren overleden bleek te zijn toen hij zijn handtekening onder de papieren zette.

Het is de vraag of Schenk van Reekom zijn hele huurtermijn in Deurne is gebleven. Nauwelijks enkele weken na de huurovereenkomst stonden de dominee en de "dokter" als partijen tegenover elkaar voor de Deurnese rechtbank.

Opmerkelijk is dat ene Jenneke Naats, waarschijnlijk een dochter van de in Deurne aan de galg opgeknoopte misdadiger Hendrick Naats, nog als huishoudster bij Schenk van Reekom werkte tegen een salaris van 14 gulden per jaar.

Bronnen, noten en/of referenties