U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Johannes Emmanuel Maria Verbugt (1916-1978)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Emmanuel Maria Verbugt
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Emmanuel Maria Verbugt
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 14 juli 1916
Overl.plaats Amsterdam
Overl.datum 22 december 1978
Beroep(en) rector, kapelaan, pastoor, geestelijke

Johannes Emmanuel Maria Verbugt (1916-1978) was een priester afkomstig uit Liessel. Hij was vele jaren pastoor te Middelaar.


Johannes was een zoon van de smid Jacobus Verbugt (1874-1952) en Maria Elisabeth Antonetta Mertens (1882-1970). Het gezin woonde aan de Schoolstraat E.161 in Liessel. Hij was een broer van Gertruda Johanna Jacoba Maria Verbugt (1911-1993) die kloosterlinge werd.

Hij maakte zijn middelbare en hogere studies aan het Bisschoppelijk College te Weert en aan de seminaries van Rolduc en Roermond.
Hij werd op 21 maart 1942 door Mgr. Lemmens priester gewijd.
Vervolgens was hij eerst rector van Mariaroep-aan te Ottersum, en later kapelaan te Leunen. Hij stichtte vanuit Leunen het rectoraat het Veulen en bouwde daar een kerk.
Ook was hij rector te Kessel-Eijk en daarna vele jaren pastoor te Middelaar.

Johannes had een heldere kijk op veel problemen, met zin voor humor die hij putte uit de omgang met de Noord-Limburgers onder wie hij werkte en waarvan vooral de zieken en gebrekkigen hem na aan het hart lagen.

Te vroeg voor zijn leeftijd moest hij om gezondheidsredenen het parochiewerk staken. Na zijn vestiging te Nederweert nam zijn gezondheid snel af. Hij overleed op 62-jarige leeftijd in het Anthonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis te Amsterdam.