Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Johannes Jacobus Donkers (1910-1972): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
 
(5 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox persoon
 
{{Infobox persoon
 
| naam          = Johannes Jacobus Donkers
 
| naam          = Johannes Jacobus Donkers
| foto          = [[Bestand:25.680.jpg|200px]]
+
| foto          = [[Bestand:29.307.jpg|200px]]
 
| tekst          =  
 
| tekst          =  
 
| volledige naam = Johannes Jacobus Donkers
 
| volledige naam = Johannes Jacobus Donkers
Regel 12: Regel 12:
 
| beroep(en)    = geestelijke
 
| beroep(en)    = geestelijke
 
}}
 
}}
 +
[[Bestand:29.308.jpg|thumb|350px|Kapelaan Donkers.<br>Foto's: collectie L.J.F. Donkers uit Breugel]]
 
'''Johannes Jacobus Donkers (1910-1972)''' was van 1940 tot 1948 kapelaan van de [[Sint-Willibrordusparochie (Deurne)|Sint-Willibrordusparochie]] in [[Deurne]].
 
'''Johannes Jacobus Donkers (1910-1972)''' was van 1940 tot 1948 kapelaan van de [[Sint-Willibrordusparochie (Deurne)|Sint-Willibrordusparochie]] in [[Deurne]].
  
  
Johannes was een zoon van de landbouwer Johannes Leonardus Donkers (1862-1939) en Joanna Saris (1872-1935) en een broer van [[Wilhelmus Arnoldus Donkers (1904-1970)|Wilhelmus Arnoldus Donkers]] die van 1951 tot 1970 pastoor van de [[Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg)| Sint-Willibrordusparochie]] in [[Zeilberg]] was.<br>
+
Johannes was een zoon van de landbouwer Johannes Leonardus Donkers (Gerwen 1862-1939 Nistelrode) en Joanna Saris (Sint-Oedenrode 1872-1935 Gerwen) en een broer van [[Wilhelmus Arnoldus Donkers (1904-1970)|Wilhelmus Arnoldus Donkers]] die van 1951 tot 1970 pastoor van de [[Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg)| Sint-Willibrordusparochie]] in [[Zeilberg]] was.<br>
  
Op 6 juni 1936 werd hij door monseigneur A. F. Diepen in de St. Jan van Den "Bosch tot priester gewijd. Na zijn priesterwijding was Reusel zijn eerste standplaats als kapelaan.  
+
Op 6 juni 1936 werd hij door monseigneur A.F. Diepen in de Sint-Jan van Den Bosch tot priester gewijd. Na zijn priesterwijding was Reusel zijn eerste standplaats als kapelaan.  
  
Vanaf het begin van de [[Tweede Wereldoorlog]] tot 1948 was hij [[Kapelaans van de parochie Deurne|kapelaan]] in de Sint-Willibrordusparochie in [[Deurne]]-Centrum waar hij werkte in de pastorale teams van pastoor [[Henricus Wilhelmus Roes (1864-1941)|Henricus Wilhelmus Roes]], [[Antonius Josephus Witlox (1895-1946)|Antonius Josephus Witlox]] en [[Johannes Petrus van Dinter (1901-1967)|Johannes Petrus van Dinter]].
+
Vanaf het begin van de [[Tweede Wereldoorlog]] tot 1948 was hij [[Kapelaans van de parochie Deurne|kapelaan]] in de Sint-Willibrordusparochie in [[Deurne]]-centrum waar hij werkte in de pastorale teams van pastoor [[Henricus Wilhelmus Roes (1864-1941)|Henricus Wilhelmus Roes]], [[Antonius Josephus Witlox (1895-1946)|Antonius Josephus Witlox]] en [[Johannes Petrus van Dinter (1901-1967)|Johannes Petrus van Dinter]].
  
 
Na ongeveer negen jaar in Deurne gewerkt te hebben ging hij, eveneens als kapelaan, naar Tilburg (Broekhoven). Op 26 februari 1960 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie Heilige Cornelis te Wanroij. Hij overleed plotseling op 10 oktober 1972.
 
Na ongeveer negen jaar in Deurne gewerkt te hebben ging hij, eveneens als kapelaan, naar Tilburg (Broekhoven). Op 26 februari 1960 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie Heilige Cornelis te Wanroij. Hij overleed plotseling op 10 oktober 1972.
  
Na het overlijden van [[pastoor Roes]] trad kapelaan Donkers tijdelijk als zijn waarnemend adviseur op. Toen [[kapelaan Spanjers]] in februari 1943 naar Tilburg werd overgeplaatst werd  kapelaan Donkers tot eerste kapelaan benoemd. Hij was altijd onderweg of in gesprek met gelovigen en daardoor herinneren anno 2011 veel ouderen hem nog onder de bijnaam ''[[Jan Rak]]''. Kapelaan Donkers was klein van stuk en een gedreven persoon.
+
Na het overlijden van [[pastoor Roes]] trad kapelaan Donkers tijdelijk als zijn waarnemend adviseur op. Toen [[kapelaan Spanjers]] in februari 1943 naar Tilburg werd overgeplaatst werd  kapelaan Donkers tot eerste kapelaan benoemd. Hij was altijd onderweg of in gesprek met gelovigen en daardoor herinnerden later velen hem nog onder zijn bijnaam ''[[Jan Rak]]''. Kapelaan Donkers was klein van stuk en een gedreven persoon.
  
 
==Nevenfuncties==
 
==Nevenfuncties==
 
*augustus 1940: Geestelijk adviseur van het Katholiek [[Werkliedenverbond]]
 
*augustus 1940: Geestelijk adviseur van het Katholiek [[Werkliedenverbond]]
 
*september 1940: Leraar in de godsdienst- en maatschappijleer aan de rk [[Lagere Landbouwschool]] in Deurne
 
*september 1940: Leraar in de godsdienst- en maatschappijleer aan de rk [[Lagere Landbouwschool]] in Deurne
*november 1940: Geestelijk adviseur van de rk [[Textielarbeidersbond Deurne]]
+
*november 1940: Geestelijk adviseur van de rooms-katholieke [[Textielarbeidersbond Deurne]]
*maart 1941: Directeur-Voorzitter van de rk vereniging  [[De Jonge Werkman]]
+
*maart 1941: Directeur-Voorzitter van de rooms-katholieke vereniging  [[De Jonge Werkman]]
*juni 1941: Geestelijk adviseur van de rk [[Bond van overheidspersoneel Sint Paulus]], afdeling Deurne
+
*juni 1941: Geestelijk adviseur van de rooms-katholieke [[Bond van overheidspersoneel Sint Paulus]], afdeling Deurne
*maart 1942: Geestelijk adviseur van de rk gymnastiekvereniging [[KDO]]
+
*maart 1942: Geestelijk adviseur van de rooms-katholieke gymnastiekvereniging [[KDO]]
  
Daarnaast was hij ondermeer geestelijk adviseur van de [[rk Arbeidersbeweging]] (RKAB) , van de [[boerinnenbonden]] en van de [[jonge boeren]].  
+
Daarnaast was hij onder meer geestelijk adviseur van de rooms-katholieke arbeidersbeweging (RKAB), van de [[boerinnenbonden]] en van de [[jonge boeren]].  
  
Hoe kon intens genieten als het patronaat [[Parochiehuis Rust Roest|Rust Roest]] stampvol zat bij de boeiende spreekbeurten over de brandende vraagstukken van die jaren, van Pater Henricus , de toen bekende Capucijn uit Helmond.  
+
In 1948 was kapelaan Donkers de promotor en geestelijk adviseur van de [[Pastoor Jacobsherdenking 1948|Pastoor Jacobsherdenking]]. Hij kon intens genieten als het patronaat [[Parochiehuis Rust Roest|Rust Roest]] stampvol zat bij de boeiende spreekbeurten over de brandende vraagstukken van die jaren door pater Henricus, een toen bekende Capucijn uit Helmond.  
  
 
==Tweede Wereldoorlog==
 
==Tweede Wereldoorlog==
Naast [[Matheus Dominicus Lam (1909-1981)|kapelaan Lam]] heeft ook kapelaan Donkers zich tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] zeer verdienstelijk gemaakt. Vanaf 19 september 1944 werd bijvoorbeeld de informatieve illegale krant [[De Vrije Pers]] in het souterrain in het [[parochiehuis Rust Roest]], de ruimte onder het toneel waar ook de toneelrekwisieten lagen opgeslagen, gestencild.
+
Naast [[Matheus Dominicus Lam (1909-1981)|kapelaan Lam]] maakte ook kapelaan Donkers zich tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] zeer verdienstelijk. Vanaf 19 september 1944 werd bijvoorbeeld de informatieve illegale krant [[De Vrije Pers]] gestencild in het souterrain in het [[parochiehuis Rust Roest]], de ruimte onder het toneel waar ook de toneelrekwisieten lagen opgeslagen.
  
Voor onderduikers en andere mensen die in nood waren wist hij altijd wel een onderduikadres te vinden. Distributiekaarten voor deze mensen kreeg hij vaak van [[Koosje Beijers]] die toen nog voor de [[Distrubutiekring Deurne]] werkte. Eind 1944 verschafte kapelaan Donkers in het souterrain van het patronaat aan 23 Amerikaanse en Engelse piloten onderdak. Deze piloten waren in Deurne terechtgekomen via Harrie Otten uit Erp, Bernard en Mien Manders uit Bakel en er kwamen er een aantal uit Boxmeer. De piloten verbleven daar totdat ze door de hulp van pilotenhelpers via allerlei vluchtwegen terug werden gebracht naar hun vaderland.
+
Voor onderduikers en andere mensen die in nood waren, wist hij altijd wel een onderduikadres te vinden. Distributiekaarten voor deze mensen kreeg hij vaak van [[Jacoba Maria Beijers (1919-2014)|Jacoba Maria (Koosje) Beijers (1919-2014)]], die toen nog voor de [[distributiekring Deurne]] werkte. Eind maart 1944 verschafte kapelaan Donkers in het souterrain van het patronaat aan 23 Amerikaanse en Engelse piloten onderdak. Deze piloten waren in Deurne terechtgekomen via Harrie Otten uit Erp, Bernard en Mien Manders uit Bakel en er kwamen er een aantal uit Boxmeer. De piloten verbleven daar totdat ze door de hulp van pilotenhelpers via allerlei vluchtwegen terug werden gebracht naar hun vaderland.
  
 
==Belletable==
 
==Belletable==
Kapelaan Donkers was een aanhanger van de [[H. Familie]], een lekenbroederschap die het gezin en gezinsleven centraal stelde. Hij was ook een vereerder van Henri Belletable, de stichter van deze broederschap. In zijn Deurnese periode groeide het ledental van de H. Familie zelfs tot boven de 700. Er is een brief van hem bewaard gebleven, waarin hij vermeldt dat twee mannen tijdens de oorlog, die gekeurd moesten worden voor de Arbeidsdienst, werden afgekeurd nadat ze tevoren hun gebeden hadden gericht tot Belltable.
+
Kapelaan Donkers was een aanhanger van de [[H. Familie]], een lekenbroederschap die het gezin en gezinsleven centraal stelde. Hij was ook een vereerder van Henri Belletable, de stichter van deze broederschap. In zijn Deurnese periode groeide het ledental van de H. Familie zelfs tot boven de 700. Er is een brief van hem bewaard gebleven, waarin hij vermeldt dat twee mannen tijdens de oorlog, die gekeurd moesten worden voor de Arbeidsdienst, werden afgekeurd nadat ze tevoren hun gebeden hadden gericht tot Belletable.
  
 
{{DEFAULTSORT:Donkers,Johannes}}
 
{{DEFAULTSORT:Donkers,Johannes}}
[[categorie: Donkers|Johannes]]
+
[[categorie:Donkers|Johannes]]
 
[[categorie:geestelijke]]
 
[[categorie:geestelijke]]
 
[[categorie:kapelaan]]
 
[[categorie:kapelaan]]
 
[[categorie:kapelaan in Deurne-centrum Sint Willibrordus]]
 
[[categorie:kapelaan in Deurne-centrum Sint Willibrordus]]

Huidige versie van 28 sep 2018 om 15:13

Johannes Jacobus Donkers
29.307.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Jacobus Donkers
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Gerwen
Geboortedatum 25 december 1910
Overl.datum 10 oktober 1972
Beroep(en) geestelijke
Kapelaan Donkers.
Foto's: collectie L.J.F. Donkers uit Breugel

Johannes Jacobus Donkers (1910-1972) was van 1940 tot 1948 kapelaan van de Sint-Willibrordusparochie in Deurne.


Johannes was een zoon van de landbouwer Johannes Leonardus Donkers (Gerwen 1862-1939 Nistelrode) en Joanna Saris (Sint-Oedenrode 1872-1935 Gerwen) en een broer van Wilhelmus Arnoldus Donkers die van 1951 tot 1970 pastoor van de Sint-Willibrordusparochie in Zeilberg was.

Op 6 juni 1936 werd hij door monseigneur A.F. Diepen in de Sint-Jan van Den Bosch tot priester gewijd. Na zijn priesterwijding was Reusel zijn eerste standplaats als kapelaan.

Vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot 1948 was hij kapelaan in de Sint-Willibrordusparochie in Deurne-centrum waar hij werkte in de pastorale teams van pastoor Henricus Wilhelmus Roes, Antonius Josephus Witlox en Johannes Petrus van Dinter.

Na ongeveer negen jaar in Deurne gewerkt te hebben ging hij, eveneens als kapelaan, naar Tilburg (Broekhoven). Op 26 februari 1960 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie Heilige Cornelis te Wanroij. Hij overleed plotseling op 10 oktober 1972.

Na het overlijden van pastoor Roes trad kapelaan Donkers tijdelijk als zijn waarnemend adviseur op. Toen kapelaan Spanjers in februari 1943 naar Tilburg werd overgeplaatst werd kapelaan Donkers tot eerste kapelaan benoemd. Hij was altijd onderweg of in gesprek met gelovigen en daardoor herinnerden later velen hem nog onder zijn bijnaam Jan Rak. Kapelaan Donkers was klein van stuk en een gedreven persoon.

Nevenfuncties[bewerken]

Daarnaast was hij onder meer geestelijk adviseur van de rooms-katholieke arbeidersbeweging (RKAB), van de boerinnenbonden en van de jonge boeren.

In 1948 was kapelaan Donkers de promotor en geestelijk adviseur van de Pastoor Jacobsherdenking. Hij kon intens genieten als het patronaat Rust Roest stampvol zat bij de boeiende spreekbeurten over de brandende vraagstukken van die jaren door pater Henricus, een toen bekende Capucijn uit Helmond.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Naast kapelaan Lam maakte ook kapelaan Donkers zich tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer verdienstelijk. Vanaf 19 september 1944 werd bijvoorbeeld de informatieve illegale krant De Vrije Pers gestencild in het souterrain in het parochiehuis Rust Roest, de ruimte onder het toneel waar ook de toneelrekwisieten lagen opgeslagen.

Voor onderduikers en andere mensen die in nood waren, wist hij altijd wel een onderduikadres te vinden. Distributiekaarten voor deze mensen kreeg hij vaak van Jacoba Maria (Koosje) Beijers (1919-2014), die toen nog voor de distributiekring Deurne werkte. Eind maart 1944 verschafte kapelaan Donkers in het souterrain van het patronaat aan 23 Amerikaanse en Engelse piloten onderdak. Deze piloten waren in Deurne terechtgekomen via Harrie Otten uit Erp, Bernard en Mien Manders uit Bakel en er kwamen er een aantal uit Boxmeer. De piloten verbleven daar totdat ze door de hulp van pilotenhelpers via allerlei vluchtwegen terug werden gebracht naar hun vaderland.

Belletable[bewerken]

Kapelaan Donkers was een aanhanger van de H. Familie, een lekenbroederschap die het gezin en gezinsleven centraal stelde. Hij was ook een vereerder van Henri Belletable, de stichter van deze broederschap. In zijn Deurnese periode groeide het ledental van de H. Familie zelfs tot boven de 700. Er is een brief van hem bewaard gebleven, waarin hij vermeldt dat twee mannen tijdens de oorlog, die gekeurd moesten worden voor de Arbeidsdienst, werden afgekeurd nadat ze tevoren hun gebeden hadden gericht tot Belletable.