U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Johannes Josephus Wilhelmus Maria Gijsbers (1968)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Iwan Gijsbers
Iwan Gijsbers.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Josephus Wilhelmus Maria Gijsbers
Roepnaam Iwan
Geboorteplaats Zeilberg
Geboortedatum 28 januari 1968
Partner(s) Maria Agnes Petronella Aarts
Beroep(en) adviseur, consultant, varkenshouder
Op allerlei fronten actief voor een gezond milieu.

Johannes Josephus Wilhelmus Maria (Iwan) Gijsbers (1968) is in Deurne actief op agrarisch gebied en was twaalf jaar raadslid namens het CDA.

Afkomst en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Iwan is de zoon van Josephus Wilhelmus Gijsbers (1936) en Anna Catharina Maria van Leeuwen (1939-2020).

Hij is getrouwd met Maria Agnes Petronella (Marjon) Aarts en het gezin telt vier kinderen:

 1. Rick, (18 mei 1996),
 2. Susan, (28 september 1997),
 3. Twan, (16 juni 2000),
 4. Judith, (16 december 2003).

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na de lagere school in de Zeilberg ging Iwan naar het atheneum op het Peelland-College in Deurne. Hierna volgde de Hogere Agrarische School in Den Bosch.

Na zijn schoolperiode ging hij een paar jaar aan het werk als zelfstandig adviseur in de agrarische sector. Van 1991 tot 1995 was hij consultant voor agrarische ondernemers in Nederland. Specialist in milieukundige thema's waarmee agrarische bedrijven te maken hebben (emissie van ammoniak en geur, mineralen, energie, etc.)

Inmiddels heeft hij samen met zijn zwager een varkenshouderijbedrijf, dat produceert onder het label van 'KDV' (Keten Duurzaam Varkensvlees). Dit betekent dat de productie van het vlees op een milieu- en diervriendelijke manier plaatsvindt waarbij extra zuinig wordt omgegaan met het gebruik van energie en mineralen.

Iwan en zijn vrouw Marjon runnen samen ROBA. ROBA is een adviesbedrijf en laboratorium op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en bouw. Het bedrijf is sinds 1999 aan de Florijn in Deurne gevestigd en heeft intussen ook een vestiging in Venlo (Brightlabs BV). Op dit moment werken er ruim 35 medewerkers, waarvan velen uit Deurne.

Hij is manager bij Arvalis is een adviesorganisatie actief in de agro, het midden en klein bedrijf (MKB) en de industrie op het gebied van bedrijfsontwikkeling, ruimtelijke ordening, milieu, juridisch advies, makelaardij en projecten. Sinds 1 januari 2014 heeft Arvalis een belang genomen in ROBA. Verder is Iwan nog secretaris van DEMAC (Deurnese Mineralen Afzet Coöperatie). Dit is een initiatief dat hij samen met John van Paassen in 2000 heeft genomen om het verwerken van mest te realiseren. Inmiddels heeft dit geleid tot het volledig verwerken van drijfmest door een vijftigtal veehouders tot compost, een vloeibare kunstmest en water dat zo schoon is, dat het weer terug kan naar de sloot.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 ontving Iwan een koninklijke onderscheiding samen met Jan Adriaans en Hans van Dijk (v.l.n.r.). (Foto: Weekblad voor Deurne, Hein van Bakel).
 • Als echte Deurnenaar was hij al snel geïnteresseerd in het wel en wee van (agrarisch) Deurne. In dit kader heeft hij diverse bestuursfuncties vervuld binnen het Agrarisch Jongeren Kontakt, het Jong Agrarisch Peel Initiatief, Milieucoöperatie de Peel en de ZLTO.
 • Iwan neemt actief deel aan de werkgroep Agrarisch Zeilberg.
 • Hij is mede-eigenaar van Schirmbar Nederland VOF. De Schirmbar is een mobiel paviljoen dat zeer snel geplaatst wordt op locatie en geschikt is voor feesten, (product)presentaties, VIP- of juryruimte bij evenementen.
 • Hij is eigenaar van Cafetaria De Peelstop in Griendtsveen.
 • Hij is bestuurslid van Parkmanagement Peelland en van de ondernemersvereniging Deurne.
 • Hij is voorzitter van Deurne Media Groep (DMG).
 • Verder is hij secretaris van de coöperatie Energyport Peelland, die zich inzet zich om de productie van duurzame energie in de Peelland regio te stimuleren.
 • Iwan is verder al jarenlang actief lid van het CDA (Christen Democratisch Appel), eerst als commissielid, daarna als raadslid en fractievoorzitter. In 2014 heeft hij na twaalf jaar zijn functie als raadslid neergelegd. Op dit moment heeft hij vanwege zijn drukke werkzaamheden geen actieve rol meer in de gemeente politiek.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Een aantal jaren geleden kreeg Iwan de eretitel “Boer van het Zuiden”.
 • Op dinsdag 25 maart 2014 kreeg hij bij zijn afscheid als raadslid uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.