U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Lucas Andreas de Hosson (1915-1998)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Jan de Hosson
Pater J. de Hosson.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Lucas Andreas de Hosson
Roepnaam (pater) Jan
Geboorteplaats Hilversum
Geboortedatum 7 maart 1915
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 24 juli 1998
Beroep(en) leraar
Jan de Hosson bij het afscheid van drs. Piet van Hoek in 1980 (fotoboek Willibrord gymnasium)

Johannes Lucas Andreas (Jan) de Hosson (1915-1998) woonde van 1954 tot 1980 in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Johannes was een zoon van Bonifacius Bernardus Frederikus de Hosson (Dordrecht 1884-1942 Hilversum) en Elisabeth Maria Ponsioen (Culemborg 1883-1925 Hilversum). Jan was de tweede van vier kinderen, drie jongens en een meisje uit het eerste huwelijk van zijn vader. Zijn moeder stierf al op 41-jarige leeftijd in 1925. Vader huwde nog twee maal. In het tweede huwelijk werden een jongen en een meisje geboren en in het derde een meisje en twee jongens. Door zijn leeftijd had Jan in dit gevarieerde gezin een vaderlijke rol.

Na de lagere school volgde hij een jaar mulo en hij ging op 8 september 1928 naar het Missiehuis Sint-Jan in Soesterberg. Vier jaar later vertrok Jan voor twee jaar naar Uden. Op 8 september 1934 begon hij zijn noviciaat in Helvoirt, waar hij twee jaar later zijn eerste geloften aflegde. In Teteringen volgde op 11 mei 1940, daags na de Duitse inval, in het souterrain van het missiehuis ten overstaan van pater N. Rigter de aflegging van zijn eeuwige geloften.

Op 18 augustus 1940 wijdde monseigneur P. Hopmans hem tot priester. Tegen het einde van het vierde jaar theologie werd Jan benoemd tot leraar Nederlands in Uden.

Aan de Leergangen in Tilburg haalde hij eerst middelbaar-onderwijsakte Nederlands A en op 12 december 1950 M.O. Nederlands B, waardoor hij bevoegd was op alle klassen van het gymnasium te doceren.

Van september 1941 tot november 1954 was hij als leraar Nederlands aan het Willibrord Gymnasium verbonden, twee maanden in Uden, vier jaar in Veghel, zes en een half jaar in Steyl en twee en een half jaar in Teteringen.

In november 1954 vertrok hij met de communiteit en de leerlingen naar het nieuw gebouwde Sint-Willibrord in Deurne.

Naast zijn taak als leraar was Jan van juli 1951 tot juli 1954 tevens rector van de communiteit Sint-Willibrord en daarna jarenlang keer op keer assistent-rector. De eerste jaren in Deurne was hij studie-directeur. Later werd hij de eerste rector gymnasii.

Bekend is Jan in de regio mede door zijn jarenlange weekendassistentie in de Sint-Odaparochie te Ysselsteyn (Limburg).

Hij schreef ook gedichten en vele artikelen in het contactblad ROND van de communiteit.

Hij vertaalde meerdere boeken, onder anderen Vergeet de vreugde niet van Pius-Aimone Réggio en In die dagen / Het verhaal van de jongen, die twee vissen en vijf broden bij zich had van Fritz Mühlenweg. Beide boeken verschenen bij de uitgeverij Sint-Willibrordus in Overijse en Deurne. Bij zijn afscheid van het gymnasium bood hij personeel en leerlingen een dichtbundel aan, getiteld Vroom vriendelijk en vrolijk klein liedboek een bundel gedichten van J.L.A..

Op 19 september 1980 nam hij, samen met pater Stockmann, afscheid van het Willibrord Gymnasium waaraan hij negenendertig jaar zijn beste krachten had gegeven.

Op 7 januari 1985 vertrok hij naar Zuiderhout. Zijn achteruitgaande gezondheid maakte die overgang vanuit Deurne noodzakelijk. In Zuiderhout was Jan nog jarenlang correspondent van het SVD-Nieuws, redacteur van ROND en Weetjes bij Beetjes, het huisblad. Hij bleef dichten en tekenen, was een enthousiast lid van het koor en ging, in de rolstoel gezeten, voor in de H. Eucharistie.

Op vrijdag 24 juli 1998 overleed Jan even voor acht uur 's avonds is in het zorgcentrum Zuiderhout op 83-jarige leeftijd. Hij werd daarna begraven op het SVD-kerkhof in Deurne.

Zie ook het overzicht van paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.