U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Petrus van Dinter (1901-1967)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pastoor Van Dinter
32.333.jpg
Foto: collectie Hubert Engelen
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Petrus van Dinter
Geboorteplaats Son
Geboortedatum 1 augustus 1901
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 2 maart 1967
Beroep(en) geestelijke, pastoor
Bidprentje NBA
Stamboom.png Van Dinter

Johannes Petrus van Dinter (1901-1967) was van 1945 tot 1965 pastoor van de Sint-Willibrordusparochie (Deurne).


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was een zoon van Marinus van Dinter (Son en Breugel 1858-1922 Son en Breugel) en Joanna Brox (Best 1867- 1925 Son en Breugel) en de heeroom van de bloemist Theo van Dinter.

Na de lagere scholen doorlopen te hebben vervolgde hij zijn studies op het klein- en grootseminarie. Na zijn priesterwijding op 29 mei 1926 in de Sint- Jan in 's-Hertogenbosch volgde zijn benoeming tot kapelaan in Gemert. Lang heeft hij daar niet mogen werken want spoedig volgde zijn benoeming tot leraar, aldaar professor genoemd, aan het kleinseminarie te Sint-Michielsgestel om Grieks te doceren. Toen het seminarie tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetters in beslag werd genomen en de professoren en studenten zich in ballingschap moesten begeven, kreeg Van Dinter de leiding over de afdeling Son waar de twee hoogste klassen waren gevestigd. In september 1945 volgde hij pastoor Witlox op als pastoor van de oude parochie van Deurne-centrum.

Direct na zijn benoeming in Deurne nam pastoor Van Dinter het initiatief om de continuïteit van de reeds bestaande huishoudschool, rond 1925 opgericht door pastoor Roes, te waarborgen. Hij formeerde een oprichtingsbestuur waarvan hij zelf voorzitter werd en krachtens een door notaris Tromp opgestelde stichtingsakte werd de R.-K. Huishoudschool aan de Visser toen per 28 februari 1946 een feit.

Verder kwamen tijdens zijn pastoraat de R.-K. Technische School Deurne aan de Visser (september 1950) , de Bijzondere Lagere school aan de Heuvel (december 1950 ) en de R.-K. Technische School Deurne aan de Haspelweg (juli 1955) tot stand en werden diverse nieuwe schoolgebouwen gerealiseerd, voor drie lagere scholen, twee muloscholen, de Ambachtsschool en de R.-K. Huishoudschool Sancta Maria.

Daarnaast werd het orgel gerestaureerd en vond ook een ingrijpende restauratie van de Sint-Willibrorduskerk plaats.

Maatschappelijke functies[bewerken | brontekst bewerken]

Pastoor Van Dinter, paardenliefhebber.

Kapelaans[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn pastoraat in Deurne werd hij bijgestaan door kapelaans

Koning[bewerken | brontekst bewerken]

Links pastoor Van Dinter, getooid met het koningszilver, en rechts Antoon Coolen in de studio in Eindhoven tijdens een van de eerste experimentele televisie-uitzendingen in 1948 van "Philips Experimentele Televisie" (PhET).

In 1947 veroverde Antoon Coolen, toen ook beschermheer van het Sint-Antonius Abtgilde in Deurne, bij het koningschieten de koningstitel. Toen Coolen in juni 1948 onttroond werd door de nieuwe koning, pastoor Van Dinter, was dit nieuws in de landelijke pers. De Gooi- en Eemlander van 19 juni 1948 en het Utrechts Nieuwsblad van 18 augustus 1948 schreven er over en ze ook te zien en te horen tijdens een experimentele televisie-uitzending van "Philips Experimentele Televisie" (PhET) vanuit een studio in Eindhoven.

Afscheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 1965 trad hij wegens ziekte af als pastoor van de oude parochie. Op vrijdag 4 juni 1965 werd pastoor Gerris als zijn opvolger ingehaald en door deken Van Pelt uit Asten geïnstalleerd. Pastoor Van Dinter overleed op 2 maart 1967 in het Sint-Josephziekenhuis in Deurne. Hij werd overeenkomstig zijn wens begraven in zijn geboorteplaats Son.

Zie ook de lijst: Pastoors van de parochie Deurne

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Frits van Dixhoorn - 't Hoefke Een dorp speelde circus (1995)