U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Josef Arnold Tromp (1891-1976)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Josef Arnold Tromp
Josef A. Tromp - uitsnede.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Josef Arnold Tromp
Roepnaam Joep
Geboorteplaats Ubbergen
Geboortedatum 7 april 1891
Overl.plaats Zeist
Overl.datum 3 februari 1976
Partner(s) Eugénie Josephine Henriette Marie Steijns (1893-1975)
Beroep(en) notaris
Het gezin van notaris Joep Tromp.
Vlnr. Zittend: dochters Netty en Elly. Staand: vader Joep Tromp, moeder Nieke Tromp-Steijns.
foto collectie Maria Martens-van de Ven

Josef Arnold (Joep) Tromp (1891-1976) was van 1935 tot 1961 notaris in Deurne.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Joep was een zoon van Cornelis Gerardus Tromp (Nijmegen 1860-1919 Nijmegen) en Catharina Maria Hubertina Lösper (Neersen (D) 1863-1907 Nijmegen).

Hij studeerde aan het Canisius-College te Nijmegen en maakte in 1922 zijn notarisstudie af te Warmond.

Joep huwde op 17 augustus 1926 in Roosendaal met Eugénie Josephine Henriette Marie (Nieke) Steijns, (Nijmegen 6 januari 1893 - Zeist 13 juli 1975), dochter van Emile Jean Marie Steijns (Maastricht 1863-1909 Nijmegen) en Maria Anna Hubertina Elisabeth Aubel (Lanaken (B) 1861-1939 Utrecht).

Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren;

  1. Emile Cornelis, (Utrecht 18 juli 1927 - Utrecht 21 juli 1927).
  2. Nettie Francien Eugenie Marie (Nettie), (Roosendaal 29 september 1930 - Teteringen 12 februari 2024).
  3. Elly Josefien Marie (Elly), (Utrecht 13 mei 1933 - 's-Gravenhage 8 december 2022).

Carièrre[bewerken | brontekst bewerken]

Hij genoot zijn notarisopleiding in Grave en was kandidaat-notaris te Venray en Roosendaal. Op 27 mei 1935 werd hij benoemd in Deurne als opvolger van wijlen notaris Eugène de Leeuw.

Hij huurde huize Mariahof aan de Stationslaan van buurman Lambert te Strake die het van notaris De Leeuw had gekocht. Hij bleef er in functie tot zijn zeventigste jaar en kreeg eervol ontslag met ingang van 1 mei 1961. Notaris Van den Wildenberg volgde hem toen op.

Oud-notaris Tromp vestigde zich als een van de eerste bewoners in het verzorgingsflatgebouw Nijenhove aan de Arnhemse Bovenweg te Zeist waar hij ook overleed.

Hij ijverde in Deurne, met anderen, reeds voor de Tweede Wereldoorlog voor de aanleg van waterleiding. Hij had ook belangstelling voor kunst en letteren en was bevriend met Hendrik Wiegersma en Antoon Coolen.

Bij de oprichting van de Luchtbeschermingsdienst Deurne (LBD) in 1939 werd Tromp aangesteld als tijdelijk hoofd. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij in juni 1940 opgevolgd door Kees van den Broek.

In 1942 had hij als bestuurslid zitting in de pas opgerichte Bond voor R.K. Deurnesche Sportverenigingen, die voornamelijk bedoeld was om de twee Deurnese voetbalverenigingen DOS en Deurania bij elkaar te brengen in SV Deurne.

Eervol ontslag[bewerken | brontekst bewerken]

Op eigenverzoek werd hem met ingang van 1 mei 1961 eervol ontslag verleend “uit zijn ambt van notaris ter standplaats Deurne”.

Verzetswerk Nationaal Steunfonds (N.S.F.)[bewerken | brontekst bewerken]

Tromp is tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken geweest bij het Trompfonds en het Nationaal Steunfonds (N.S.F.), ondergrondse organisaties waar geld werd verzameld voor het levensonderhoud van gezinnen van Engelandvaarders, voor onderduikers en hun families en voor het werk van illegale verzetsgroepen.[1][2][3] Notaris Tromp wordt genoemd in een oproep geplaatst na de oorlog in regionale kranten aan deelnemers in de steunfondsen, dat ze hun geleende gelden kunnen terug ontvangen.[4]

Amateurfilmer[bewerken | brontekst bewerken]

Notaris Tromp was een verwoed amateurfilmer. De zeldzame filmbeelden die hij in de jaren dertig van de 20e eeuw van Deurne maakte zijn in november 2011 door zijn dochters Elly en Nettie ter beschikking gesteld aan heemkundekring H.N. Ouwerling. De heemkundekring kreeg ook het publicatierecht zodat de filmbeelden onder andere ter illustratie van relevante artikelen via de historische encyclopedie DeurneWiki aan de Deurnenaren getoond kunnen worden.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Maria Martens-van de Ven was enige tijd als huishoudster bij de familie Tromp werkzaam en verzamelde in die tijd deze fotocollectie. Ook Sjaak Hendriks en zijn latere vrouw Nella van Hout hadden, respectievelijk als tuinman en dienstmeisje, een dienstbetrekking bij de familie Tromp.

Notaris Tromp ligt begraven op het R.K.-kerkhof in Zeist.

Bronnen, noten en/of referenties