U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jozef Maria Arnoldus Reijnders (1910-1971)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jozef Maria Arnoldus Reijnders
31.255.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Jozef Maria Arnoldus Reijnders
Roepnaam Jozef, Sjef
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 14 november 1910
Overl.plaats Eindhoven
Overl.datum 14 september 1971
Partner(s) Maria Scholts (1912-1985)
Beroep(en) onderwijzer, adjunct-directeur
Stamboom.png Reijnders
Sjef op jonge leeftijd bij DAF.
Foto's: collectie Co Reijnders

Jozef Maria Arnoldus (Sjef) Reijnders (1910-1971) begon zijn carrière als leraar in het lager onderwijs en klom op tot lid van de raad van bestuur van DAF in Eindhoven.


Sjef was het achtste kind uit het gezin van de winkelier Petrus Hubertus (Piet) Reijnders en Johanna Smolders (1873-1935).

Hij huwde op 17 augustus 1939 in Eindhoven met Maria Scholts, (Schaesberg 16 juli 1912 - Deurne 27 augustus 1985), dochter van apothekersbediende Jacobus Augustinus Scholts (Amsterdam 1881-1947 Eindhoven) en Maaike Jacoba Betist (Brielle 1881-1961 Veghel).

Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren:

  1. Johanna Maria Elisabeth Jacoba,
  2. Maria Johanna Gemma,
  3. Petrus Hubertus Jacobus,
  4. Jacobus Augustinus Henricus,
  5. Elisabeth Johanna Cornelia,

Sjef was aanvankelijk onderwijzer in het lager onderwijs. Hij kwam op 1 januari 1934 als eerste boekhouder bij DAF, het bedrijf van zijn schoonbroer Hub van Doorne met nog maar zeven man personeel, in dienst om de financiële zaken bij te houden. Dankzij een goed inzicht in belastingzaken, pensioenaangelegenheden en financiering van de onderneming op korte en lange termijn maakte hij snel carrière.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1945 werd hij als procuratiehouder onder andere belast met de financiële voorbereiding van de automobielfabriek. In 1953, bij zijn 25-jarlg dienstjubileum, werd hij adjunct-directeur, een van zijn taken was toen het vaststellen van de prijzen van de DAF-producten.

Bij de bestuursreorganisatie in 1961 werd hij opgenomen in de Raad van Bestuur van DAF. Zijn taken zijn toen buiten de administratieve sector komen te liggen, zo heeft hij bijvoorbeeld praktisch alle buitenlandse vestigingen van DAF opgericht.

Onder zijn leiding groeide de administratieve sector bij DAF tot het ponskaartsysteem in (1953), de kleine computer in (1960) en het "mainframe" computer in (1966). In vergelijking met de situatie op 1 januari 1934 toen hij in de Burghstraat zijn loopbaan bij DAF begon, een nauwelijks te beschrijven verschil. Toen was hij de enige boekhouder op de fabrieksadministratie met als hulpkracht een kantoorjuffrouw.

Daarnaast vervulde Sjef Reijnders als bestuurslid van de Stichting Pensioenfonds een belangrijke taak in de sociale verzorging van het DAF-personeel, terwijl hij ook als adviseur van de Eindhovense personeelsvereniging een grote bijdrage heeft geleverd aan de bloei van die vereniging.

In het maatschappelijk leven vervulde Sjef Reijnders bestuursfuncties in de Stichting Vakantiekampen Gehandicapten en het Rooms Katholiek Kerkbestuur Sint Martinus te Eindhoven. Ook was hij voorzitter van de President Roosevelt Stichting voor lichamelijk gehandicapten.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 1965 werd Sjef benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Bij die gelegenheid gaf Hub van Doorne aan dat zijn zwager de gave had de juiste oplossingen te vinden in de veelal gecompliceerde financieel-economische problemen welke moderne bedrijfsvoering met zich mee bracht.