U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

KHD zakelijk overzicht tot 1974

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo KHD
Eimbert Goossens met zijn hondenkar voor Herberg ’t Man in de Molenstraat. Foto: collectie familie Smeets-Coopmans
Fanfare Deurne in 1898 tijdens het kroningsfeest van Koningin Wilhelmina.
Foto: Bert van den Broek, collectie C. Goossens-de Vet

Koninklijke Harmonie Deurne (KHD) werd als fanfare opgericht op 25 juli 1874 door hoofdonderwijzer Antonius van Baars, hij werd de eerste dirigent, en Johan Goossens die de eerste voorzitter werd.

Fanfare Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Onder leiding van dirigent Antoon van Baars oefende men in het zaaltje van herberg 't Man in de Molenstraat.

Tot de eerste leden hoorden Johan Goossens, Eimbert Goossens, Klaasje Koch, Peerke Welten, Jan en Geert Lammers, Jantje de Vos, Peerke Bekkers en Tinus van de Boomen. Met noeste ijver werd thuis in de huiskamer geoefend en twee keer per week speelde men samen in het repetitielokaal. Het viel niet mee het notenschrift te leren, maar ze hielden vol. Na Antoon van Baars hanteerden Leonard Goossens en Anton Köhnen het dirigeerstokje.

Ondanks de vele moeilijkheden zetten burgemeester Laan en notaris Eugène de Leeuw in 1909 opnieuw de schouders onder de fanfare en vormden een nieuw bestuur: burgemeester Klaas Laan (president), Joh. Lohe, J. Hendriks, J. de Vos, Wouterius Kortooms, M. van den Boomen, Jean Coopmans, Eugène de Leeuw en Piet Toonen. Dirigent was Louis de Morée.

In die tijd had de fanfare ook een toneelafdeling. Men hield uitvoeringen in de zaal met podium van hotel De Zwaan. Theodore baron de Smeth van Deurne werd beschermheer van de fanfare.

Harmonie Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 juni 1912 werd de naam Fanfare Deurne gewijzigd in Harmonie Deurne. Eugène de Leeuw volgde Louis de Morée op als dirigent. Men repeteerde in het zaaltje boven café Van Griensven, later de zaak van Peer van Griensven op het adres Stationsstraat 10, nu Blokker.

In 1921 bedankte Klaas Laan als voorzitter. Hij werd opgevolgd door notaris Eugène de Leeuw, die tevens dirigent was.

Vanaf de beginjaren werd "'t Menneke" met de behaalde medailles, het vaandel en de schellenbomen bij iedere gelegenheid meegevoerd.

Harmonie Deurne in 1922.
Foto: collectie Oudheidkamer

Op 21 mei 1923 werd de muziektent in de tuin bij Hotel Van Baars in gebruik genomen met een groot concert, 's middags, waarbij zowel dames als heren aanwezig mochten zijn.

Op 24 oktober 1923 werd Hub van Doorne als nieuw lid aangenomen : hij was een zeer verdienstelijke kleine tromslager.

In 1929 legde Eugène de Leeuw het voorzitterschap en het dirigentschap neer. Harrie Swinkels volgde hem op als voorzitter en Janus Köhnen werd dirigent.

Harmonie Deurne 1930.
Voor informatie zie foto:32.390 a
Foto: collectie Walther Jansen

In 1939 werd Hub van Doorne benoemd tot voorzitter.

Oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Janus Köhnen en Hub van Doorne loodsten de harmonie de oorlog door. De Harmonie weigerde principieel toe te treden tot de Kultuurkamer, hetgeen betekende dat de vereniging niet langer mocht bestaan. De harmonie ging "ondergronds", er werd gescheiden gerepeteerd en Pietje Dams bleef leerlingen opleiden. Bij de bevrijding haalden de muzikanten in allerijl hun kostbare bezittingen uit het gebouw Sancta Maria, waar de Duitsers een laatste schuilplaats zochten, en brachten de instrumenten in veiligheid in het kaaspakhuis van Knijnenburg.

Op 14 oktober 1944 begroef de harmonie hun geliefde dirigent Adrianus Köhnen. Op 12 mei 1945 vierde Deurne het einde van de oorlog.

In 1946 deed dirigent Kwakernaat enige maanden de repetities totdat Frans van Abeelen de leiding van het muziekcorps overnam. Deze bekwame dirigent bracht de harmonie in korte tijd op een hoog muzikaal peil.

Enkele muzikale wandelingen door Fanfare / Harmonie Deurne.

Foto's: collectie familie Tielens-van Baars, W. Evers en J. Berkers

Ere-afdeling[bewerken | brontekst bewerken]

In 1947 sloot men zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen en via het muziekconcours in Wychen speelde men zich in de Ere-afdeling. Van 1947 tot 1957 werd vanuit Harmonie Deurne een orkestje gevormd voor Circus 't Hoefke onder leiding van Piet van Hoek.

Vaandel-afdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het vaandel met het toegevoegde "Koninklijke".
Foto:collectie Victor Schiks
Dirk Koster.
foto: collectie Peter Vink


Op 13 mei 1951 behaalde men in Millingen een eerste prijs met lof waardoor men in de Vaandel-afdeling terecht kwam. Ook kreeg de Harmonie het predikaat "Koninklijke".

Op 21 september 1953 werd voorzitter Hub van Doorne benoemd tot doctor honoris causa. De harmonie vierde deze erepromotie uitbundig mee en bracht voor Hub de door harmonielid Piet van Hoek gecomponeerde mars Honoris Causa ten gehore. Ook mocht men op uitnodiging de Kromstaffeesten in Utrecht muzikaal opluisteren.


In 1956 werden dames tot het muziekgezelschap toegelaten, hetgeen in het begin op veel weerstand stuitte. Vijf meisjes, die zich als leerling hadden gemeld, traden als muzikant toe tot het orkest.

Op 22 november 1963 overleed de geliefde dirigent Frans van Abeelen. Hij was een strenge leermeester, die discipline en een volledige inzet eiste. Zijn overlijden betekende voor de vereniging een gevoelig verlies.

Dirk Koster, de jonge dirigent en muziekpedagoog uit Klaaswaal, ging de harmonie verder voor op de weg naar het succes. De hoge-stemminginstrumenten hadden zeer zeker hun beste tijd gehad.

Bij gelegenheid van de 90ste verjaardag van de harmonie, in 1964, werd op initiatief van de beschermheer door de Deurnese bevolking een bedrag van 36.000 gulden bij elkaar gebracht voor de aankoop van een kompleet stel nieuwe instrumenten in lage stemming. Na een grondige revisie kwamen de oude instrumenten beschikbaar voor het jeugdorkest, dat in 1964 opgericht werd.


Een eigen huis[bewerken | brontekst bewerken]

De repetitieruimte in het zaaltje van De Peelpoort was ondertussen te klein geworden en men vond een gastvrije repetitieruimte in de Fatimaschool van de heer Ko Vermeer.
In 1970 kreeg de harmonie als geschenk van de beschermheer de Dr. Hub van Doornezaal in De Vierspan. Regelmatig gaf de harmonie haar concerten in gemeenschapshuis de Vierspan.

Hub van Doorne steunde de harmonie en zijn vrouw Rie van Doorne-Reijnders was de beschermvrouwe. Martien van Doorne werd de voorzitter.

Koninklijke "Harmonie Deurne" richtte een Vriendenkring op, met de bedoeling om op die manier geld in te zamelen.1874 - 1974 : Het Eeuwfeest[bewerken | brontekst bewerken]

Dit feest werd gevierd op 14 en 15 september 1974 in twee tenten bij de Vierspan.

Foto's: collectie Pierre vd. Meulenhof

De harmonie kende verschillende repetitieruimtes. De Vierspan was hun laatste plek, totdat ook dit gebouw in 2006 tegen de vlakte ging. Sinds maart 2009 is de KHD gehuisvest in een eigen gedeelte van het Cultuurcentrum Martien van Doorne.


Het nieuwe onderkomen van de KHD.
Foto: Harold van der Burgt


[bewerken | brontekst bewerken]

Het logo of embleem werd ontworpen door Cor van den Broek. De letters KHD werden op een kunstzinnige wijze in trompetvorm verwerkt.

Frans van de Kerkhof richtte in 1965 een blaaskapel op met de naam Hofkapel van Koninklijke Harmonie Deurne. Willy Knijnenburg kreeg de leiding. Tijdens carnaval 1966 werd de naam De Hosbengels onthuld, een vondst van Frans van de Kerkhof.

In 2007 vertrok het groot orkest en de drumband van de Koninklijke Harmonie Deurne en enkele begeleiders samen met een delegatie van Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno naar Polen om aldaar een concert te geven.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Jubileumboek, Eeuwfeest Koninklijke "Harmonie Deurne". september 1974.


Externe Link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties