Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Kadaster

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het kadaster is een van de door Napoleon ingevoerde zaken om te komen tot een eerlijker belastingheffing op onroerend goed. De feitelijk invoering in de gemeenten Deurne en Liessel en Vlierden had in 1832 plaats.


Alle grondeigendommen werden nauwkeurig opgemeten en de kadastrale minuutplans werden vervaardigd op een schaal van 1:2500 of 1:1250. Van alle percelen werd de grootte opgetekend en bovendien van alle percelen en gebouwen de kwaliteitsklasse en de eigenaar. Dit gebeurde oorspronkelijk in een register dat werd aangeduid als de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafel.

Bij de invoering van het kadaster werd ook een nauwkeurige omschrijving gegeven van iedere gemeente ten aanzien van kwaliteit van grond en huizen, wegen en rivieren, takken van nijverheid, inwoneraantal, tuinen en boomgaarden, bossen, weilanden, hakhout inwoneraantal enz.

Zie ook de projecties van kadastrale kaarten 1829 op recente luchtfoto's, met vermelding van perceelnummers en eigenaren, gemaakt door Thijs Huizing.

Onderstaand treft u een aantal links aan naar de oorspronkelijke minuutplans en de bijhorende leggers, beschikbaar gesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Deurne[bewerken]

Vlierden[bewerken]