U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kanaal L.103

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De woning Kanaal L.103

De woning Kanaal L.103 werd einde 19e eeuw gebouwd aan de onverharde weg langs het kanaal van Deurne. Er was toen nog geen verbinding met Helenaveen. Die onverharde weg is later Hogebrug gaan heten.

De woning bestond uit een opzichterswoning met nodige bergruimte en een betaalkantoor. De bouw kwam tot stand op verzoek van de eerste opzichter Johan Hermans van het gemeentelijk veenbedrijf, in opdracht van de gemeente Deurne en Liessel. In afwachting van het gereedkomen van het gebouw werd aan Johan Hermans een verplaatsbare keet ter beschikking gesteld met een brandkast voor het opbergen van de boeken en geld.

Na het ontslag van Hermans per 1 januari 1893 werd de opzichterswoning voorlopig toegewezen aan de gemeenteveldwachter Nicolaas Althuizen (1855-1926) in Liessel, met als opdracht: ‘tevens toezicht te houden in de veenderij en te beproeven om de veenderij zonder hoofdopzichter te besturen’.

Hierna werd de woning met ingang van januari 1905 bewoond door de opvolgende opzichter Karel Lodewijk Langenhoff (1860-1923).

In september 1910 betrok de nieuw benoemde hoofdopzichter Johan Bruggenwert (1868-1947) de opzichterswoning. Na zijn pensionering in 1933 is de woning verkocht aan de agrariër Piet van Heugten.

In de Tweede Wereldoorlog heeft korte tijd een joods gezin in het voormalige betaalkantoor gewoond. Tijdens het terugtrekken van de Duitse troepen in september 1944 is de woning in brand gestoken. Na de oorlog is het perceel gekocht door Eduard Verhees, die er een nieuwe boerderij bouwde.

Het adres van de woning was F.157 tot oktober 1930, daarna werd het Kanaal L.103. Het adres van de nieuwe boerderij van familie Verhees werd in 1955 Kanaalstraat 25.