U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Katholieke Jonge Vrouwen (KJV) afdeling Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In 1935 met pastoor Roes voor de Gerarduskerk
foto collectie Cis Goossens-de Vet
Foto: collectie Lambert Goossens

Katholieke Jonge Vrouwen (KJV) afdeling Deurne was een bloeiende vooroorlogse vereniging van meisjes vanaf 16 jaar en jonge vrouwen die tot doel had om hen zowel geestelijk als maatschappelijk te vormen.


In de Sint-Jansklokken, het katholiek bisdomblad, van oktober 1928 werden de doelstellingen van deze vereniging als volgt geformuleerd:

Godsdienstige vorming. De godsdienstig-zedelijke ontwikkeling staat voorop. Dat is ook noodzakelijk wil men iets bereiken. Elke poging tot opheffing, die niet uitgaat van den wil van het meisje en gericht en gesterkt wordt door godsdienstige motieven, zal zeker mislukken. Vandaar dat de K.J.V. bij hare leden wil bevorderen: zooveel kennis van den godsdienst, als noodig is voor een van de omgeving afhankelijk christelijk leven. Het godsdienstig leven in de praktijk zal de K.J.V. bevorderen door: jaarlijksche retraite, maandelijksche recollectie, gezamenlijke H. Communie en gebed, pelgrimstochten, en verder, door te trachten de leden te brengen in godsdienstige vereenigingen als: Maria-Congregatie, Altaarwacht, Eucharistische Kruistocht enz.
Beschaving en algemeene ontwikkeling. Dit wil de K.J.V. bevorderen door: lessen in wellevendheid, eenvoudig herhalingsonderwijs, lichtbeelden-avonden over verschillende stof, bezoek aan kerken met verklaring van voorstellingen, beelden, versieringen, plechtigheden, voorschriften en oud-christelijke gebruiken, passende lectuur, enz.

Voor de meisjes onder 16 jaar was er de Katholieke Jonge Meisjes (KJM) afdeling Deurne.

De Deurnese afdeling werd in het najaar van 1931 opgericht, kort nadat op 27 september van dat jaar in Eindhoven een grote KJV-bijeenkomst werd georganiseerd, waaraan meer dan 4000 meisjes en jonge vrouwen uit heel Peelland deelnamen. In oktober 1931 werd pastoor Roes door de bisschop benoemd tot directeur van de Deurnese KJV-afdeling.

Het volgende verslag van een van de bijeenkomsten in februari 1933 geeft zowel een helder beeld van de toenmalige activiteiten van deze vrouwenvereniging als van de wijze waarop tegen missiewerk en ontwikkelingslanden werd gekeken.

Woensdag hield een Witte Missiezuster van Mgr. Lavigeri die vele jaren in de Missie van Afrika onder de Kabylen is werkzaam geweest, in het Patronaat alhier, voor de Dames een causerie over het leven en de gebruiken onder de inboorlingen.
Voor een flink bezette zaal vertelde de zuster op aangename wijze van het Missiewerk en wat men in de onbeschaafde landen zooal meemaakt.
De leden van de K.J.V. luisterden dit Missiepraatje op met zang, reidans en voordrachten. Het schijnt onze K.J.V. goed van de hand te gaan, om het publiek aangenaam bezig te houden. Reeds bij haar 1e uitvoering hadden zij veel succes en ook thans viel het vertoonde zeer in den smaak. Tijdens de gebarenliederen was het muisstil in de zaal. Ook
De Deurnesche Liliputters mochten aller belangstelling en 'n daverend applaus in ontvangst nemen.
Buitengewoon fijn was de vertelling van 't kabylisch meisje, die door de jongedame Vera Theelen zoo keurig werd voorgedragen. Het publiek stond verwonderd hoe dit klein negenjarig meisje met zooveel gevoel en zoo’n prachtige uitdrukking de aanwezigen kon laten meeleven in 't droevig lot van de meisjes in 't Kabylenland. De voordracht van Vera Theelen was één van de fijnste nummertjes, die men te zien en te hooren kreeg.
Er werd nog een collecte ten bate der Missie gehouden. Alzoo een succesvolle dag voor de Witte Zuster en K.J.V. en een interessante middag voor het belangstellend publiek.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Nieuwsblad van Deurne van 18 februari 1933