U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Keizerstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 25 dec 2018 om 11:05
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het historische tracé van de Keizerstraat op een kaart van rond 1890.
Het anno 2015 nog resterende deel van de eeuwenoude Keizerstraat. Foto collectie Luuk Keunen

De historische Keizerstraat was een weg, die voor een klein gedeelte ongeveer het traject volgde van de huidige Keizerstraat en die over de Vloeiakker liep. De weg vormde een belangrijk onderdeel van het middeleeuwse Deurnese wegenstelsel.


De vroegere Keizerstraat begon oorspronkelijk bij het huidige kruispunt Haageind-Veldstraat, waar hij aansloot op de Oudeweg, de huidige Veldstraat. De Keizerstraat liep over de Dunantweg in de richting van het huidige overblijfsel van de Keizerstraat, en liep aan de overzijde van de huidige Helmondsingel met een bocht naar de Kerkeindseweg. Bij het goed Ter Vloet kwamen de Kerkeindseweg en de Keizerstraat bij elkaar. Aan de oprit van een boomkwekerij aan de noordzijde van de Helmondsingel is het verloop van de weg nog te herkennen.

De vroegste vermelding van de Keizerstraat is van 7 september 1441:

Item noch eenen beempt groot omtr. een bunder gelegen metter eender zijden aen die Aa ende metten andere zijden aen die Keyserstrate, metten eenen eynde aen Sperincx goeden ende metten andere eynde aen eenen beempt den kinderen des voirs. wijlen Geveraerts van Doerne toebehoirende.

In de lijst van 27 december 1948 met door Cees van den Broek aan B en W voorgestelde straatnamen, ter voorbereiding van de huisnummering 1950-1955, werd het tracé van de Keizerstraat omschreven als: " Van het Haageind in de richting van de Wasbergse pad.

De Keizerstraat werd door de aanleg van de Helmondsingel in 1962 doorsneden.