DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Kerkeindseweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De in 1963 afgebroken boerderij waar eens Arnold van de Kerkhof woonde.

De Kerkeindseweg is een verbindingsweg tussen de Bakelseweg en de Milhezerweg.


Herkomst naam[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de vroegst voortdurend bewoonde plaatsen van Deurne is de Kerkeindseweg, door de bewoners ook kortweg het Kerkeind genoemd. Over de naam Kerkeind kan misverstand ontstaan want die werd vroeger ook dikwijls gebruikt als aanduiding voor veel een veel groter gebied dat we ruwweg nu de kom van Deurne zouden noemen.

Onze onderwijzer-journalist en amateurhistoricus Hendrik Ouwerling schreef over het gehucht aan de Kerkeindseweg destijds al: In 't Kerkeind zal wel de plaats voor een oudere kerk als de thans nog bestaande moeten gezocht worden. Gezien de aangetroffen fundamenten onder de huidige kerk is het onwaarschijnlijk dat hier inderdaad een kerk gestaan heeft. Het is veel waarschijnlijker dat de benaming op -eind op de omgeving van de kerk duidt.

Keizerstraat[bewerken | brontekst bewerken]

In het boek De Willibrorduskerk belicht wordt aangegeven hoe de Keizerstraat door het Kerkeind liep. Het weggetje, dat met de ruilverkaveling helemaal is verdwenen, was niet meer dan een karrenspoor. De 80-jarige Cor Reijnders, die vele jaren op het Kerkeind woonde, wist in 2007 nog dat het in de oorlog gebruikt werd om daardoor illegaal het koren naar Holten's molen te brengen.

Maar eeuwenlang was dit een belangrijke doorgaande verbindingsroute en het is dan ook niet vreemd dat we aan die oude hoofdweg, dicht bij het stromende water, al vele honderden jaren geleden belangrijke landgoederen als de hoeve Ter Brake en de Spieringshoeve aantreffen.

De eeuwenoude Spieringshoeve aan de Kerkeindseweg 4.

Spieringshoeve[bewerken | brontekst bewerken]

De Spieringshoeve moeten we zoeken ongeveer waar nu de heer Koenraadt (Kerkeindseweg 4) woont. In zijn huis bevindt zich nog een oeroude balk die nog afkomstig zou zijn uit het Kerkeindse blokhuis, de voorganger van het oud kasteel aan het Haageind. In de Brusselse archieven treffen we al in 1441 een vermelding aan van deze hoeve, liggend aan de rand van een beemd die aan de ene kant begrensd wordt door de Aa (de Vlier) en aan de andere kant door die Keyserstrate en Sperinx goeden.

Stelende soldaten[bewerken | brontekst bewerken]

Misschien was men ook op de Kerkeindseweg in 1794 blij toen de Fransen kwamen om hier Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap te brengen. Maar de stemming zal er ongetwijfeld al snel zijn omgeslagen toen een drietal Franse huzaren in september van dat jaar met getrokken sabels en snaphanen (pistolen) stukken spek, kleding, melk en jenever eisten van de boeren aldaar. De toenmalige bewoners Arnold van de Kerkhof, Jan Aert Aarts, en Willem Peter Heesman moesten met lede ogen toezien hoe die kale Fransen er met hun spullen vandoor gingen.

We kunnen nog tamelijk goed nagaan waar ze gewoond moeten hebben: Arnold van de Kerkhof bewoonde het huis dat op de bijgaande foto staat en in 1963 is afgebroken. Jan Aarts woonde daar tegenover waar nu Huub Manders woont. Een romantisch schilderij van dat huis prijkt nog op de voorkaft van het enkele jaren geleden verschenen boek Aarts, die van den Haenacker over de familiegeschiedenis Aarts. Willem Peter Heesman zat op de hiervoor genoemde Spieringshoeve.

Huisnummering 1953[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner. Oude nr Nieuw adres
Aarts, Johannes D.115 Kerkeindseweg 15
Mortel-Maas,van de wed. Petronella D.115 Kerkeindseweg 15
Martens, Martinus D.117 Kerkeindseweg 17
Hoeben, Henricus D.118 Kerkeindseweg 19
Gog,van Christianus D.118a Kerkeindseweg 12
Berg,van den Jacobus L. D.139 Kerkeindseweg 1
Verdeuzeldonk, Gerardus D.141 Kerkeindseweg 5
Reijnders, Cornelius D.146 Kerkeindseweg 4
Bankers, Jozef D.147 Kerkeindseweg 2
Bezig met het laden van de kaart...

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]