U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Kievitweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Gjtokkel (overleg | bijdragen) op 29 sep 2019 om 08:47 (Tekst vervangen - "#display_point" door "#display_map")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit huis van Grard Strijbosch aan de Kievitweg verdween in september 1953 in de vlammen, nu woont er de familie Van Dijk. Foto beschikbaar gesteld door mevr. Nelemans-Strijbosch.
Links op de foto is het huis te zien dat Keeske van Gog in 1927 bouwde. Foto beschikbaar gesteld door mevr. Slotboom.

De huidige Kievitweg in de Walsberg is aanzienlijk korter dan vroeger.


Vroeger liep de Kievitweg vanaf de Duifweg lijnrecht door tot aan de Biesheuvelweg. Een enkele boom in het landschap markeert nog het vroegere tweede gedeelte van deze weg van vóór de ruilverkaveling van rond 1970. Daaraan lagen wat zandkuilen waaruit 's zaterdags wit zand gehaald werd om daarmee "d'n herd te stròòwe".

Wie waren de vroegere bewoners van de Kievitweg? We gaan daarvoor terug naar het jaar 1854. Jan van den Broek, geboren in Mierlo, woonde de eerste jaren van zijn huwelijk met Willemijn van de Kerkhof in Vlierden en trok vandaar met zijn gezin naar Helmond om er te proberen de kost te verdienen. Dat lukte niet en het gezin moest door de armentafel wekelijks met een brood bedeeld worden. Jan besloot naar Deurne te gaan en bouwde op een stukje heidegrond op 't Goor, dat eigendom was van zijn schoonvader, een schamel hutje. Daar kon hij met hard werken eigenhandig de kost verdienen. Zijn kleinkinderen, de tweelingzussen Mie van den Broek en Mijn van den Broek, boerden er nog ruim 'n halve eeuw geleden, samen met hun inwonende knecht Petrus Aldenzee (1872-1958) alias Peerke de Smed.

Frans Dielissen en zijn vrouw Anna Knijnenburg kwamen na hen in het boerderijtje. Frans mag beschouwd worden als een van de laatste schaapsherders van de Deurnese Peel. Zij werden weer opgevolgd door Noud Wilgers, die in 1971 vanuit Valkenswaard naar 't Goor kwam en hier met een veeljarenplan zijn eigen paradijsje schiep.

Een soortgelijk verhaal geldt voor de boerderij van Piet Slotboom op nummer 5. Deze boerderij werd in 1927 gebouwd door Keeske van Gog, zoals ondermeer het jaartal in een van de balken nog aangeeft. Keeske werd geboren in de inmiddels afgebroken iets oostelijker gelegen boerderij, die rond 1860 gebouwd is door zijn gelijknamige grootvader Cornelis van Gog (1809-1862). Keeske van Gog sr. kwam in 1851 van Gemert naar Deurne, waar hij voor 60 cent per dag als gemeentelijk peelwerker aan de slag kon. Toen hij in 1859 ziekelijk werd moest ook zijn grote gezin gaan leven van de armenzorg. Wekelijks kregen ze 24 pond roggenbrood toebedeeld. In die tijd moet de familie Van Gog zich op 't Goor hebben gevestigd en zullen de oudste zoons, amper tien jaar oud, hebben moeten meehelpen om het hoofd boven water te houden.
Anna, een van de 13 kinderen van Keeske van Gog de kleinzoon, emigreerde met haar man Ties Nooijen naar Nieuw Zeeland. Op 't Goor werden ze opgevolgd door Jan van der Zanden, die vanuit de Lieropse Achterbosch gehuwd was met Tonia Goossens van de Vlierdense Baarschot. Het bleek vruchtbare grond aan de Kievitweg want er werden maar liefst negen kinderen geboren. Samen met de inwonende grootouders en een ongehuwde oom van moederszijde hadden Tonia en Jan maar liefst 14 monden te vullen.

Inmiddels wordt dat pand al meer dan 20 jaar bewoond door dierenarts Piet Slotboom, die het smaakvol gerestaureerd heeft. Anna van Gog kwam haar geboortehuis en –grond nog twee keer bezoeken, waarbij ze hevig geёmotioneerd raakte. Na afloop van de gastvrije ontvangst door de nieuwe bewoners sprak Ties Nooijen de veelzeggende woorden: "Bedankt vör de hospitality, wönne!"

In 1953 kende de Kievitweg slechts twee gezinnen, namelijk dat van Johannes van der Zanden (D.81) op Kievitweg 5 en Mie en Mijn van den Broek (D.82) op Kievitweg 9.

Bezig met het laden van de kaart...