U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kiosk bij het Toon Kortoomspark

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kiosk in juli 2017

De kiosk in het Toon Kortoomspark was een oude kiosk van de gemeente Deurne die in 2017 een plek kreeg in het Toon Kortoomspark.


Op eerste pinksterdag 4 juni 2017 werd een oude kiosk van de gemeente Deurne officieel geopend door Ingrid Kortooms, de dochter van schrijver Toon Kortooms en door wethouder Helm Verhees.

De onderdelen van deze kiosk lagen eerst jarenlang op de gemeentewerf. Helm Verhees nam contact op met de eigenaars van het Toon Kortoomspark met de vraag of zij interesse hadden. Bij de opbouw werd de constructie van de kiosk gereviseerd en er werd een nieuw zeil aangebracht. Twee van de vier gemeenteschildjes moesten worden gerestaureerd en de houten vloer werd vernieuwd.

Wethouder Helm Verhees van de gemeente Deurne zei bij de opening blij te zijn dat een stuk historie voor Deurne bewaard bleef. Maar hij had geen idee uit welk jaar deze kiosk kwam, maar zeker was wel dat de gemeente Deurne de kiosk vanaf begin jaren zeventig van de vorige eeuw aan verenigingen uitleende voor festiviteiten. De kiosk was in beheer bij de buitendienst van de gemeente Deurne.

Toen de kiosk minder populair werd, verkocht de gemeente Deurne de mobiele kiosk per opbod. Fanfare St.-Willibrord van Neerkant was de hoogste bieder. Een aantal jaren later nam Helm Verhees de kiosk over. Hij had regelmatig mee helpen opbouwen en afbreken. De constructie lag de laatste jaren bij hem buiten onder de bomen vanwege het feit dat niemand deze wilde hebben. In de winter van 2016 nam hij contact op met Gerald Willems van het Toon Kortoomspark en deze bleek interesse te hebben.

Na de officiële opening betrad de band Citylight uit Zeilberg als eerste muziekgezelschap het vernieuwde kioskpodium, gevolgd door damesgroep De Roosjes uit Ysselsteyn. De kiosk wordt voornamelijk gebruikt voor optredens van bands en startende muzikanten.

Over de vroegere geschiedenis van deze kiosk is weinig bekend.

Handtekening Toon Kortooms.jpg Schildje met het wapen van Deurne aan de Toon Kortoomskiosk in Deurne.jpg Schildje Kortoomskiosk.jpg