U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Klein Bruggen 6

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
Het gezin Bankers-van der Heijden op Klein Bruggen 6 in 1958 met van links naar rechts staande: Jan, Nelly (op de arm), Mina, Peer, Piet, pater Ties van de Mortel en grootmoeder Van der Heijden-Vrijnsen.

De bewoningsgeschiedenis van het adres Klein Bruggen 6, aan de zuidkant van de Vlier, gaat tenminste terug tot 1832, toen bij de invoering van het kadaster op het kadastrale sectienummer A 179 een pachtboerderij stond die eigendom was van de Helmondse winkelier en zilversmid Andries van Hoeck.


Bij de erfdeling kwam de boerderij in handen van zijn dochter Petronella Huberta, gehuwd met de Deurnese fabrikant Jan Willem van de Mortel. Omdat slechts één van haar acht kinderen huwde en nageslacht kreeg, vererfde ook Klein Bruggen op haar schoonzoon, de Helmondse koopman Jacobus Spoorenberg. Bij een erfdeling in 1883 werd diens toen nog minderjarige zoon Petrus Hubertus Maria Spoorenberg eigenaar van de hoeve. Rond 1892 verkocht Petrus Hubertus Marie, die priester werd, de boerderij aan zijn broers, de kooplieden Petrus Josephus Maria en Andreas Hubertus Maria Spoorenberg. Laatstgenoemde werd later alleen eigenaar.

Blijkens een krantenadvertentie van 14 juli 1900[1] werd de hoeve Brugge, die toen bewoond werd door Theodor Cox, te koop aangeboden. Voordat het zo ver was, brandde de boerderij op 29 november 1900, onder verdachte omstandigheden, af.

Op 19 januari 1901 verscheen het volgende bericht in De Zuid-Willemsvaart:

Deurne, 18-1-1901. Heden had alhier de aanbesteding plaats van de afgebrande hoeve genaamd Cox op Brugge, ten behoeve van de Erven J.H. Spoorenberg Helmond. Ingeschreven werd o.a. voor het timmerwerk:
(hoogste inschrijver:) B. de Bijl Deurne ƒ 1063,27
(laagste inschrijver:) A. Verhoeven Vlierden ƒ 750,00
Metselwerk:
(hoogste inschrijver:)
Joh. v. Baars Deurne ƒ 324,00
Joh. Nooijen Vlierden ƒ 270,00
Ant. Nooijen Vlierden ƒ 265,00
(laagste inschrijver: Jan v. Nunen Deurne ƒ 259,00
[2]

Rond 1902 verkocht Andreas Hubertus Maria Spoorenberg de nieuwe boerderij aan de landbouwer Jan Bankers. Die ontgon ook 'n gedeelte van de omliggende heidegrond, waar tot dan de schapen gehoed werden. Toen zijn oudere broers en zussen het huis uit waren nam zijn zoon Peter de boerderij over. Vader Jan Bankers bleef er tot aan zijn dood in 1952 wonen.

Bijgaande gezinsfoto werd genomen door pater Piet van der Heijden tijdens zijn vakantie in Nederland als missionaris in de Congo.

Verkocht[bewerken | brontekst bewerken]

te koop in 1972 ? De boerderij bevatte nog delen van voor de brand van 1901

Toen de boerderij in 1972 ? verkocht werd, bevatte deze nog delen van voor de brand van 1901. Zoals 1 aangebrande boomstam die, als gebint de schelft op de koestal ondersteunde, en de binnenmuren van zonnebak stenen, in de koe/varkens/paardenstal. Deze werden met de brand alsnog afgebakken.


Bronnen, noten en/of referenties