U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Kleuterschool De Dartelhoek

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleuterschool De Dartelhoek LR.jpg
Kleuterklas 1972-1973 met juf Ria.
Voor informatie zie foto: 30.838 a
Foto: collectie Ria van Bakel

In de klas
Verhuizing van de kleuters van de Dartelhoek naar de Peelrakkertjes met leidster Ria van Bakel in 1986.
Foto: collectie Ria van Bakel

Het team in 1983.
Foto: Ine Beijers

Kleuterschool De Dartelhoek was oorspronkelijk een tweeklassige kleuterschool die ruimte gaf aan 80 kleuters en was gevestigd aan de Haydnstraat 32 in de wijk Houtenhoek in Deurne-West.

In 1968 konden veel kinderen niet op de nieuwe school geplaatst worden. In september van dat jaar werden deze kinderen in een klas in de kleuterschool aan de Visser ondergebracht. Ria van Bakel had een klas met kinderen afkomstig uit de Heilige Geestparochie een jaar op die school. Ondertussen werd er bij de Dartelhoek een derde lokaal bijgebouwd in de Haydnstraat en in augustus 1969 verhuisde deze klas naar De Dartelhoek net zoals andere kleuters die ook in de Heilige Geestparochie woonden, en naar kleuterschool Het Molengrut in de Molenlaan gingen.

Truus van Leeuwen was de eerste hoofdleidster van De Dartelhoek. Nelly Klerkx die in 1970 hoofdleidster was, schreef een wedstrijd uit om een naam voor de school te bedenken. Jos Frantzen bedacht de naam Dartelhoek.

Latere kleuterleidsters waren Marie Louise van Dooren en Tonny Mutsaers.

Elly van Rijt was als stagiaire werkzaam en werd later aan de Peelrakkertjes benoemd. De scheidslijn tussen de twee kleuterscholen lag bij de Helmondseweg. Alle kleuters die in de Houtenhoek woonden gingen naar kleuterschool De Dartelhoek.

De overige kleuters uit de parochie gingen naar de andere, drieklassige kleuterschool De Peelrakkertjes, die gevestigd was aan de Pastoor Jacobsstraat en plaats gaf aan 120 kleuters.

De Dartelhoek was heel laagdrempelig en iedereen liep vrijblijvend binnen. Er was veel en goede samenwerking met de ouders. Bij elk feest hielpen de ouders enthousiast mee. De leidsters gingen door het jaar bij alle kinderen op huisbezoek. Er was op school nog geen televisie en als er een uitzending was, werd er bij een van de kinderen thuis gekeken.

Beide kleuterscholen kregen eind zeventiger, begin tachtiger jaren van de vorige eeuw te maken met leegstand. Om die reden werd in juni 1986 De Dartelhoek afgestoten en de klassen van deze kleuterschool verhuisden voor een deel naar kleuterschool De Peelrakkertjes maar de deelscholen bleven echter hun eigen naam gebruiken.

Ria van Bakel was het langst werkzaam aan deze school en verhuisde later mee naar de Parochieschool van de Heilige Geest waar ze naadloos konden overstappen naar het basisonderwijs dat per 1 augustus 1985 begon. De beide kleuterscholen en de lagere school verdwenen en een school voor vier- tot twaalfjarigen werd een feit.

Na de sluiting van De Dartelhoek kreeg het pand de bestemming wijkhuis, eerst voor de Heilige Geestparochie en na de opheffing van de parochie voor Deurne-West.


Bron[bewerken | brontekst bewerken]