U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Koninklijke onderscheidingen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Koninklijke onderscheiding)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een koninklijke onderscheiding, in de volksmond een lintje is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Het kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend. Ook buitenlandse onderdanen komen voor een aantal koninklijke onderscheidingen in aanmerking. Sommige onderscheidingen maken deel uit van een Ridderorde, andere zijn zelfstandige kruisen en medailles.


  • Orde van de Nederlandse Leeuw

Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde als iemand een prestatie van zeer exceptionele aard heeft geleverd voor de samenleving. Er zijn drie graden in de Orde van de Nederlandse Leeuw: Ridder Grootkruis, Commandeur en Ridder en Grootofficier. De laatste is een rang in een hofhouding. De grootofficieren van het Koninklijk Huis in Nederland zijn de leidinggevende functionarissen zoals de hofmaarschalk en de stalmeester. De rang wordt in het protocol bij uitstek geschikt geacht om staatssecretarissen, generaals-majoor en burgemeesters van grote steden te decoreren.

Orde van Oranje-Nassau[bewerken | brontekst bewerken]

De in 1892 ingestelde Orde van Oranje-Nassau heeft sinds 1996 zes graden:

Jaarlijkse bijeenkomst gedecoreerden in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het aantreden van burgemeester Daandels werden alle nog in leven zijnde gedecoreerden, met een koninklijke onderscheiding, jaarlijks op Koninginnendag en sinds 2013 Koningsdag uitgenodigd voor een gezellig samenzijn in en rond het gemeentehuis van Deurne. Amateurfilmer Jan Kuijten, zelf gedecoreerd, maakte een collage van sfeerbeelden tijdens zo’n bijeenkomst. De beelden zijn ter beschikking gesteld aan het filmarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling en voor publicatie op DeurneWiki

Deze traditie werd door de latere burgemeesters voortgezet. De groep gedecoreerden uit de gemeente Deurne voor het gemeentehuis of in de tent die gevolg hadden gegeven aan genoemde uitnodiging.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]