U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Koolhof

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 17: Regel 17:


==Algemeen==
==Algemeen==
De bouw van de wijk startte in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Het was het tot dan toe grootste woningbouwproject in de gemeente. Als locatie werd de goed bebouwbare [[Deurnese akker]] ten zuiden van de dorpskom uitgekozen. De naam van de wijk is afgeleid van een [[toponiem]] dat aan de noordzijde van de akker thuishoorde. Daar lagen blijkens de naam ooit de kleine akkerperceeltjes, waar ook koolgewassen werden geteeld. Hof is in het [[dialect]] nog altijd de benaming voor de tuin. Dat dit koolgewas zou refereren aan koolzaad, zoals wel beweerd wordt<ref>http://www.koolhofdeurne.nl</ref>, omdat het op een kleiige bodem werd verbouwd, is aantoonbaar onjuist. Met koolzaad heeft de naam Koolhof niets te maken en uit klei bestaat het terrein al helemaal niet. De bodem van de wijk bestaat namelijk uit een hoge zandgrond, vanaf de 13e eeuw of 14e eeuw tot en met de 19e eeuw nog opgehoogd door bemesting met een mengsel van dierlijke mest en zandige plaggen.<ref>Bodemkaart 1:50.000</ref> Daarop konden traditionele koolgewassen prima groeien.
De bouw van de wijk startte in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Het was het tot dan toe grootste woningbouwproject in de gemeente. Als locatie werd de goed bebouwbare [[Deurnese akker]] ten zuiden van de dorpskom uitgekozen. De naam van de wijk is afgeleid van een [[toponiem]] dat aan de noordzijde van de akker thuishoorde. Daar lagen blijkens de naam ooit de kleine akkerperceeltjes, waar ook koolgewassen werden geteeld. Hof is in het [[dialect]] nog altijd de benaming voor de tuin. Dat dit koolgewas zou refereren aan koolzaad, zoals wel beweerd wordt<ref>http://www.koolhofdeurne.nl</ref>, omdat het op een kleiige bodem werd verbouwd, is aantoonbaar onjuist.<br>
De bodem van de wijk bestaat uit een hoge zandgrond, vanaf de 13e eeuw of 14e eeuw tot en met de 19e eeuw nog opgehoogd door bemesting met een mengsel van dierlijke mest en zandige plaggen.<ref>Bodemkaart 1:50.000</ref> Daarop konden traditionele koolgewassen prima groeien.


De eerste woningen verrezen aan de noordzijde, tegen het centrum van het dorp. Dit plan kreeg de naam ''d'Ekker'', en is dialect voor "de Akker". Als laatste, in de jaren tachtig, werd het gebied tussen [[Maassingel]] en [[Zeilbergsestraat]] ([[Swalm]], [[Waal]], [[Lek]]) en een deel van de [[Zaan]] bebouwd. Omstreeks 1990 was de wijk daarmee voltooid.
De eerste woningen verrezen aan de noordzijde, tegen het centrum van het dorp. Dit plan kreeg de naam ''d'Ekker'', en is dialect voor "de Akker". Als laatste, in de jaren tachtig, werd het gebied tussen [[Maassingel]] en [[Zeilbergsestraat]] ([[Swalm]], [[Waal]], [[Lek]]) en een deel van de [[Zaan]] bebouwd. Omstreeks 1990 was de wijk daarmee voltooid.
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)