U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kruisbeeld met de gevleugelde Christus

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kruisbeeld met de gevleugelde Christus.
Foto collectie Harry Keijsers

In de Sint-Willibrorduskerk in de oude parochie van Deurne bevindt zich dit curieuze kruisbeeld met de gevleugelde Christus dat in de franciscaanse traditie staat.


Volgens de overlevering bevond Franciscus van Assisi, twee jaar voordat hij zijn ziel aan de Schepper teruggaf, zich in het klooster op de berg Alverna. Daar zag hij op 14 september 1224 een visioen, iets boven zich, een man. Hij leek op een serafijn met zes vleugels en hing met uitgestrekte armen en samengebonden voeten aan een kruis. Twee vleugels reikten omhoog boven zijn hoofd, twee waren uitgestrekt als wilde hij gaan vliegen, en de twee overige bedekten zijn gehele lichaam.

Op grond van de sterke Franciscaanse iconografie moet het kruisbeeld volgens de Casper Staal, conservator van het museum Catharijne Convent in Utrecht, afkomstig zijn uit een Franciscanen- of Franciscanessenklooster. Het kruisbeeld is inderdaad afkomstig uit het vroegere aangrenzende Huize St. Joseph aan de Visser dat destijds bewoond werd door de zusters Franciscanessen uit Veghel.

Nadat de Zusters Franciscanessen in december 1925 huize St-Joseph aan de Visser 8 verlaten hadden werd Toon Verstraten als conciërge van dit oude klooster aangesteld en ging het echtpaar Verstraten er zelf ook wonen.

Volgens de echtgenote van Toon heeft het kruis met de gevleugelde Christus in een lange gang van Sancta Maria gehangen. Van pastoor Roes mocht dat kruis niet met een doek afgestoft worden maar moest het voorzichtig met een borsteltje gebeuren.

Op basis van stilistische kenmerken dateert Casper Staal het beeld op het interbellum, tussen 1918 en 1940. Dat deed hij op basis van de strakke symmetrie waarmee Christus is weergegeven. Hij hangt niet aan het kruis, hij staat, beide voeten naast elkaar. Op het hoofd geen doornenkroon maar zo te zien een soort diadeem. Wie de maker is van dit crucifix is (nog) onduidelijk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]