U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Lagere jongensschool aan de Zandbosweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 21 dec 2013 om 20:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fout: de afbeelding is beschadigd of bestaat niet

Algemeen

Bij de bouw van de Lagere jongensschool aan de Zandbosweg 9 (voorheen Houtenhoek C.19) werd in 1950 een loden koker ingemetseld, waarin zich bijgaande gecalligrafeerde oorkonde bevond.

Oorkonde (kerkarchief Deurne-centrum II-XII.C)


Op 20 mei 1949 werd de bouw van de school aanbesteed en gegund aan de laagste inschrijvers, namelijk de gebroeders Lutters, die voor 48.400 gulden het gebouw zouden neerzetten. Zijn zaten zover beneden de begroting, dat er nog twee klassen extra gebouwd konden worden.

Op 7 september 1949 werd de eerste steen gelegd door de zoontjes van architect Jos Deltrap. De officiële eerste steen werd echter door pastoor van Dinter gelegd op 16 januari 1950.

De Wilbert-zangertjes voerden gezangen uit en er waren diverse toespraken.

Gymnastiekzaal

Op 4 November 1952 werd in de gemeenteraad van Deurne besloten medewerking te verlenen voor de bouw ven een gymnastiekzaal. In het bouwplan was mede opgenomen 'n lokaal voor handenarbeid, 'n fietsenloods en de afrastering en beplanting van het schoolterrein.

Bij het raadsvoorstel van 17 april 1953 tot kredietverlening groot 81.071 gulden vond dat heftige tegenstand. De Raad wilde wel een krediet verlenen, maar het voorgestelde bedrag leek voor sommigen te hoog. Enkele leden verklaarden onomwonden spijt te hebben, dat ze op 4 November hun medewerking hadden toegezegd. Het waren vooral raadsleden uit andere kerkdorpen. Zij waren van oordeel, dat de Raad zelf de grootte van het krediet moest bepalen. De voorzitter stelde hier tegenover, dat de Raad zich dan op verboden terrein begaf, daar de ter zake kundigheid en bevoegdheid ontbrak. Hij handhaafde het voorstel en wenste geen compromis inzake het krediet. Toen de Raad op die manier voor de keuze kwam, of de volle som te geven of alle medewerking te weigeren, moesten ze praktisch wel het voorstel goedkeuren. Twee leden stemden tegen.

Op 24 April 1953 werd door de gebroeders Lutters met de bouwwerkzaamheden een begin gemaakt, wederom naar ontwerp van Deltrap .

Het gymnastieklokaal werd ook gebruikt door de leerlingen van de lagere meisjesschool (Sint-Annaschool) en de gymnastiekvereniging KDO.

Met ingang van 1 januari 1972 werden de lagere meisjesschool en de lagere jongensschool samengevoegd tot een nieuwe school. Hoofd van de nieuwe fusieschool werd Frater Ferdinando

Rond 1975 werd vastgesteld dat het gebouw in zulke slechte staat verkeerde dat er tot nieuwbouw werd overgegaan. Wie anders dan de gebroeders Lutters zou dit klusje klaren? De school kwam aan de Swinkelslaan. Ook dit gebouw was een kort leven beschoren. Op 13 oktober 1993 verrees een nieuw schoolgebouw met de hoofdingang aan de Romboutsstraat.

De Schoolhoofden door de tijd waren:

Jaar Schoolhoofd Bijzonderheid
1950 Frater Floribert Sinds 1939 al hoofd van de lagere jongensschool aan de Visser.
1959 Frater Lidwinus
1963 Frater Emilius
1966 afsplitsing Parochieschool van de Heilige Geest
1968 Frater Johan
1971 Frater Ferdinando
1972 Fusie Sint-Willibrordusschool en Sint-Annaschool
1973 afsplitsing De Piramide
1978 Dhr. Ton Tabor
1981 afsplitsing D'n Heiakker

Afbeeldingen schoolgebouw

Externe link

Website basisschool Willibrordus Deurne-Centrum

Literatuur

  • Kroniek van de Fraters van Tilburg in Deurne
  • Wim van Heugten 100 jaar onderwijs in Deurne 1896-1996


Referenties