Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Landbouwblad Rust Roest

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Landbouwblad Rust Roest was een agrarisch weekblad dat door kapelaan Roes werd opgericht.


Kapelaan Roes gaf een drietal landbouwboeken uit onder de titel 'Rust Roest' Landbouwboek 1, 2 en 3 waarin, afgewisseld door nuttige wenken op elk gebied, in het bijzonder de methodes van bemesting en ontginning werden behandeld. "Rust Roest" werd herhaaldelijk herdrukt en iedere nieuwe druk was een uitbreiding van zijn voorganger. Duizendtallen van deze nuttige handleiding zijn over ons land verspreid.

Al heel spoedig ging kapelaan Roes ook een landbouwweekblaadje uitgeven en hij schonk het den inmiddels populair geworden naam "Rust Roest." Dit blaadje wist zich flink te handhaven tussen de zich uitbreidende landbouwlitteratuur. In 1909 was de oplage van het weekblad "Rust Roest" nog 1400 stuks; dat groeide totdat in 1921 reeds 13.000 exemplaren gedrukt werden.

De slogan van kapelaan Roes in het "Landbouwblad Rust Roest" was "Bidt, werkt, leest, rekent en houdt boek", deze slogan stond toen al op de voorpagina van de krant.

Op 15 juni 1939 werd een feestnummer van het weekblad Rust Roest bij het Gouden priesterfeest van pastoor Roes uitgegeven.

Archiefexemplaren[bewerken]

Ingebonden kranten van het Landbouwblad Rust Roest, jaargang 1939, zijn gratis in te zien in de bibliotheek van het heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling aan de Stationsstraat 73 in Deurne.