U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Landbouwblad Rust Roest

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Landbouwblad Rust Roest was een agrarisch weekblad dat door kapelaan Roes werd opgericht.


Kapelaan Roes gaf een drietal landbouwboeken uit onder de titel 'Rust Roest' Landbouwboek 1, 2 en 3 waarin, afgewisseld door nuttige wenken op elk gebied, in het bijzonder de methodes van bemesting en ontginning werden behandeld. "Rust Roest" werd herhaaldelijk herdrukt en iedere nieuwe druk was een uitbreiding van zijn voorganger. Duizendtallen van deze nuttige handleiding zijn over ons land verspreid.

Al heel spoedig ging kapelaan Roes ook een landbouwweekblaadje uitgeven en hij schonk het den inmiddels populair geworden naam "Rust Roest." Dit blaadje wist zich flink te handhaven tussen de zich uitbreidende landbouwlitteratuur. In 1909 was de oplage van het weekblad "Rust Roest" nog 1400 stuks; dat groeide totdat in 1921 reeds 13.000 exemplaren gedrukt werden.

De slogan van kapelaan Roes in het "Landbouwblad Rust Roest" was "Bidt, werkt, leest, rekent en houdt boek", deze slogan stond toen al op de voorpagina van de krant.

Op 15 juni 1939 werd een feestnummer van het weekblad Rust Roest bij het Gouden priesterfeest van pastoor Roes uitgegeven.

Archiefexemplaren[bewerken | brontekst bewerken]

Ingebonden kranten van het Landbouwblad Rust Roest, jaargang 1939, zijn gratis in te zien in de bibliotheek van het heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling aan de Stationsstraat 73 in Deurne.