U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Langs oude winkeltjes

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Hansvanhoek (overleg | bijdragen) op 25 dec 2013 om 18:00
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Miet Berkers in de Schutsboom.
Foto: collectie Thijs Berkers.
Hanneke Bekkers-Meulendijks in haar winkeltje in de Molenstraat.
Foto: collectie RHCe
Zuivelwinkel Emkabee met echtpaar van Duren.
Foto: collectie Piet van Duren.

Van 11 september 2005 tot 8 januari 2006 werd er in het heemhuis in Deurne een overzichtstentoonstelling gehouden “Langs oude winkeltjes” met veel verklarende attributen, foto’s en documenten.


De tentoonstelling was tot stand gekomen door de inzet van de werkgroep “Tentoonstellingen” van heemkundekring H.N. Ouwerling die kon putten uit de voorraad van de oudheidkamer, de werkgroep Beeld en Geluid en de bibliotheek van de heemkundekring. Ook museum M’n Hökske uit Zeilberg had verschillende materialen ter beschikking gesteld.

Het thema was de winkels in het Deurne uit de 20e eeuw. Het waren geen zelfbedieningszaken of supernarkten en men verkocht destijds geen diepvriesproducten zoals nu. Van achter een toonbank werd je keurig geholpen en werd alles netjes voor je afgewogen. Koopzondagen kende men toen niet, die zijn pas veel later gekomen. Van een winkelsluitingswet trok men zich weinig aan, als je iets vergeten was, werd je altijd nog wel even "achterom" geholpen. Bij de jeugd waren vooral de snoepwinkeltjes favoriet en op zondagmiddag werden deze vaak druk bezocht als de "zondagscenten" waren geïnd.

Veel kleine zelfstandigen waren door de opkomst van de supernarkten gedwongen hun zaak te sluiten, de concurrentie werd te groot, daardoor zijn er veel winkels van toen verdwenen. Op de tentoonstelling waren nog verschillende artikelen uit de winkels van toen terug te vinden.

Pietje Schonewille, lid van heemkundekring H.N. Ouwerling, had een begeleidende tentoonstelingsgids samengesteld met als titel: "Winkelen in de vorige eeuw" waarin een groot aantal verdwenen dorpswinkeltjes uitvoerig belicht werden. Die (voormalige) winkeltjes waren: