U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Leensel: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De straatnaam '''Leensel''' in [[Liessel]] ontstond in 1997 als gevolg van de  [[correcties van de gemeentegrens per 1 januari 1997]] .
Het '''buurtschap Leensel'''  hoorde historisch gezien tot de gemeente Asten maar werd in 1997 bij een [[correcties van de gemeentegrens per 1 januari 1997|wijziging van de grens]] tussen Asten en [[Liessel]] bijna geheel aan de [[gemeente Deurne]] toegevoegd. Voordien hoorde Leensel al wel kerkelijk onder de [[parochie Liessel]]. De kerkelijke en burgerlijke grenzen verschilden hier dus.


De buurtschap omvat de woningen die zijn gelegen aan de [[Leenselweg]] en  Leensel. Verder worden nog een vijftal woningen van gemeente Asten, die aan de zuidelijke kant van de [[Rijksweg 67|A67]] liggen, tot de buurtschap gerekend. Daarbij hoort ook de boerderij Rinkveld 16, waar op 9 oktober 1944 een dramatisch ongeval plaatsvond als gevolg van een [[Ontploffing van een mijn op de Leensel|ontploffing van een mijn]].


De '''straatnaam Leensel'''  ontstond in 1997 als gevolg van de  correctie van de gemeentegrens. De gemeentegrens lag voorheen bij de beek [[Astense Aa]] en vanaf  1997 vormt de A67 de grens tussen de twee gemeenten.


Het voormalig buurtschap "Leensel " hoorde historisch gezien tot de gemeente Asten maar werd in 1997 bij een wijziging van de grens tussen Asten en Liessel aan de [[gemeente Deurne]] toegevoegd. Voordien hoorde Leensel al wel kerkelijk onder de [[parochie Liessel]]. De kerkelijke en burgerlijke grenzen verschilden hier dus.
De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam "Leensel" van gemeente Asten als straatnaam te handhaven en vast te leggen voor het tracé tussen de Leenselweg en het [[Zand]].


De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam "Leensel" als straatnaam te handhaven en vast te leggen voor het tracé tussen de Leenselweg en het [[Zand]].
[[categorie:buurtschap]]
Als ik het goed lees heet het tracé Leenselseweg-Zand in zijn geheel Zand. Minstens enige twijfel. Jan van Deursen
[[categorie:straat]]
[[categorie:straat]]

Versie van 2 mrt 2019 20:45

Het buurtschap Leensel hoorde historisch gezien tot de gemeente Asten maar werd in 1997 bij een wijziging van de grens tussen Asten en Liessel bijna geheel aan de gemeente Deurne toegevoegd. Voordien hoorde Leensel al wel kerkelijk onder de parochie Liessel. De kerkelijke en burgerlijke grenzen verschilden hier dus.

De buurtschap omvat de woningen die zijn gelegen aan de Leenselweg en Leensel. Verder worden nog een vijftal woningen van gemeente Asten, die aan de zuidelijke kant van de A67 liggen, tot de buurtschap gerekend. Daarbij hoort ook de boerderij Rinkveld 16, waar op 9 oktober 1944 een dramatisch ongeval plaatsvond als gevolg van een ontploffing van een mijn.

De straatnaam Leensel ontstond in 1997 als gevolg van de correctie van de gemeentegrens. De gemeentegrens lag voorheen bij de beek Astense Aa en vanaf 1997 vormt de A67 de grens tussen de twee gemeenten.

De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam "Leensel" van gemeente Asten als straatnaam te handhaven en vast te leggen voor het tracé tussen de Leenselweg en het Zand.