U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Leonardus Johannes Josephus Obers (1930-1951)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leonardus Johannes Josephus Obers
14.873.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Leonardus Johannes Josephus Obers
Roepnaam Leo
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 27 maart 1930[1]
Overl.plaats Meijel
Overl.datum 23 augustus 1951
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) dichter
Bidprentje NBA

Leonardus Johannes Josephus (Leo) Obers schreef gedichten onder de schrijversnamen Leon van Kelpenaar en Leo van Baexem.


Leo was een van de dertien kinderen uit het gezin van Leonard Hendrik (Harrie) Obers (1893-1972) en Joanna Theodora (Dora) Coopmans (1896-1979). Zijn vader was vertegenwoordiger in rijwielen en woonde met zijn gezin aan de Helmondseweg 31.

Als jong student ging Leo naar het klein seminarie "Beekvliet" in Sint Michelsgestel. Later vervolgde hij die studie aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen waar hij Nederlands letterkunde en geschiedenis studeerde. Hij voelde een grote verbondenheid met de oorsprong van zijn vaders familie die uit Baexem kwam, en zijn vader, die geboren was in Kelpen bij Roermond. Onder de pseudoniemen "Leon van Kelpenaar" en “Leo van Baexem” heeft hij diverse gedichten geschreven.

Een van zijn broers was schrijver / dichter Frans Obers die onder pseudoniem "Frans Babylon" ook diverse gedichten heeft geschreven. Met hem had hij via de literatuur een vertrouwelijke band. Ze konden urenlang door het vertrouwde landschap rond Deurne wandelen en thuis verbeterden zij elkaars versen.

Hij worstelde vaak met zichzelf en met het besef van zijn tweezijdige roeping: die van dichter en die van het priesterschap. Hij kwam, net als zijn broer Frans, door verdrinking om het leven. Leo was 21 jaar toen hij op 23 augustus 1951 in Meijel in de Noordervaart verdronk en Frans op 21 augustus 1968 in de zee bij Bloemendaal.

Begrafenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dinsdagochtend 28 augustus 1951 werd hij ten Grave gedragen. Bij deze plechtigheid was onder andere aanwezig burgemeester Roefs (buurman), een delegatie van de Katholieke Universiteit te Nijmegen en enkele vroegere studenten van het seminarie. In de Sint-Willibrorduskerk van de oude parochie in Deurne werd de plechtige requiem mis opgedragen. Aan de groeve sprak zijn broer Frans een dankwoord uit. Zijn graf op het oude r.-k. kerkhof van Deurne-centrum is bewaard gebleven.

Eretekens[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De geboortedatum van Leo Obers is 27 maart 1930 en niet 28 maart zoals op de grafsteen staat aangegeven