U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Leven voor Leven

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stichting Leven voor Leven kwam tot stand na een uitwisseling tussen een zangkoor uit Braila in Roemenië en het zangkoor Animato uit de Zeilberg.


In het begin was de hulp op betrekkelijk kleine schaal. Als erevoorzitter van Animato leerde Martien Keunen rond 1985 een zekere professor Anghelescu kennen. Deze was dirigent van het Roemeense koor 'Valurile Dunarii uit de stad Braila en zocht contact met een koor in Nederland. Toen het regime van Ceauşescu in 1989 viel en de grenzen werden opengesteld, kwam het Roemeense koor voor het eerst in april 1990 naar Zeilberg.
In 2001 vertrokken vier leden, Cor van Dijnen, Adrie van Hal, Martien Keunen en Piet Vullings, van, toen nog, stichting Kinderhuis Braila met een volgeladen splinternieuw busje naar Roemenië.
De vier brachten niet alleen het busje weg, maar wilden zich ter plaatse gaan oriënteren op projecten die in de toekomst ondersteuning nodig hadden. Het geld voor de aankoop van het busje was in enkele maanden door de stichting ingezameld bij een groot aantal sponsors en was bestemd voor het kindertehuis Piatra Neamt in Moldavië.
De Stichting Leven voor Leven bestaat uit een bestuur van drie personen en 76 vrijwilligers die samen met hun eigen kringloopwinkel zich inzetten voor de arme bevolking van Roemenië.

Woensdag 19 mei 2010 vertrok een transport voor de 20e keer van de Stichting Leven voor Leven vanaf de Markt in Deurne met hulpgoederen naar Roemenië. De chauffeurs werden uitgezwaaid door basisschoolkinderen die ballonnen oplieten. Ze werden toegesproken door onder andere burgemeester Daandels en erevoorzitter Frans van de Vrande van de stichting Leven voor Leven.
De laatste jaren vertrekken er gemiddeld vijf keer per jaar twee trucks met opleggers naar Roemenië. De afgelopen jaren ging er ook jaarlijks een ambulance mee.

Leven voor Leven werkt al vele jaren samen met een Roemeense zusterorganisatie, Vita pro Vita genaamd. De vrijwilligers daar zoeken de projecten uit en inventariseren samen met de Nederlandse bestuursleden wat er aan goederen nodig is.

Tijdens dit jubileumtransport vertrokken drie vrachtwagens, waarvan er twee volgeladen waren met bedden, nachtkastjes, medisch materiaal, rolstoelen etc. voor een ziekenhuis en een oplegger was volgeladen met schoolspullen.In plaats van een ambulance ging er een doktersauto mee.
Voor de kinderen van basisschool Zeilberg en basisschool D'n Bogerd in St.Jozefparochie was er een ballonnenwedstrijd bij het uitzwaaien van de trucks.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]