U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Liesselseweg 177

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keuterboerderij / Langgevelboerderij
GM Liesselseweg 177.jpg
Locatie Liesselseweg 177, Deurne
Start bouw Circa 1875
Monument status Gemeentelijk monument
Technisch
Verdiepingen Begane grond, halve verdieping en zolder

Het pand Liesselseweg 177 is een gemeentelijk monument.


Bij de invoering van het kadaster in 1832 was het perceel van het huidige pand een weiland met kadastrale aanduiding E 831 ter grootte van 3.850 m², eigendom van de weduwe van Arnoldus van den Berk. Via haar erfgenamen en veldwachter Lubbert Hendrik Baas kwam het land in handen van schoonzoon Peter Elsing. Elsing verkocht het weiland rond 1874 aan de Liesselse winkelier en venter Hendrik Kwarte, die er kort daarna een huisje op liet bouwen. Het huisje had toen Vreekwijk B.167a als adres.

In 1883 werd het huis aanzienlijk vergroot en rond 1887 werd het gekocht door de koopman Johannes van Gogh. In 1920 werd de boerderij opnieuw aanzienlijk in zuidelijke richting uitgebreid. De weduwe Van Gogh-Spanjers en haar kinderen verkochten de boerderij rond 1925 aan zoon/broer Johannes van Goch. Ook moest in de jaren tussen de voorgevel van de boerderij en de openbare weg een strook grond worden afgestaan voor de aanleg van de tramlijn Deurne-Roermond.

Het werd bewoond door de familie van Johannes van Goch. Het laatst rond 1964 door hun ongetrouwde zoon Ties van Goch en zijn ongetrouwde zus Johanna Maria (An) van Goch (1927-2000). Het interieur is sinds de vijftiger jaren nauwelijks gewijzigd.

Het pand is sinds de dood van Ties in bezit van de erfgenamen. Sindsdien is weinig onderhoud gepleegd. In het dak zijn inmiddels gaten gevallen.

Het pand had vroeger als adresaanduiding respectievelijk Vreewijkseweg 5 en Vreewijkseweg 177.

Afbeeldingengallerij[bewerken | brontekst bewerken]