U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Liske Cornelis Bink (1919-2012)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 15 jul 2015 om 20:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox persoon | naam = Liske Cornelis Bink | foto = | tekst = | volledige naam = Liske Cornelis Bink | roepnaam = Kees | ge...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liske Cornelis Bink
Persoonsinformatie
Volledige naam Liske Cornelis Bink
Roepnaam Kees
Geboorteplaats Baarderadeel
Partner(s) Euly Klomp

Liske Cornelis (Kees) Bink (1919-2012) was adjudant van de rijkspolitie, groepscommandant van de Rijkspolitie in de gemeente Deurne en plaatsvervangend korpschef van de latere gemeentepolitie Deurne.

Gezin

Kees Bink vervulde zijn dienstplicht in Haarlem toen hij daar de vakantie vierende Euly Klomp ? - 22 februari 2013 uit Mill leerde kennen, de oudste uit een gezin van acht kinderen. Zij huwden op 23 oktober 1947, uit dit huwelijk werden twee dochters geboren:

  1. Janny, huwde Hub Cilissen
  2. Anja, huwde Wim Goossens

Het gezin woonde aan de Beethovenlaan 10 in de wijk Houtenhoek. Op zondag 21 oktober 2007 werd het diamanten huwelijksfeest van Kees (88) en Euly (85) gevierd in Restaurant Hof van Deurne.

Carrière

Kees begon zijn loopbaan 1n 1940 bij de Koninklijke Marechaussee. Na drie jaar staatspolitie trad hij in dienst van de Rijkspolitie. Van 1946 tot en met 1974 werkte hij in de gemeenten Son, Wanroy, Waalre, Bakel ( als postcommandant) en tenslotte de gemeente Deurne. Bij de Rijkspolitie Deurne nam hij per 1 december 1971 het groepscommando over van Antonius Nicolaas Theodorus Voets (1911-1980) en bleef dat tot de oprichting van de gemeentepolitie Deurne per 1 oktober 1974. Vanaf de oprichting van de gemeentepolitie was hij plaatsvervangend korpschef. In die functie was hij belast met de dagelijkse leiding van het korps. De laatste maanden voor zijn pensioen vervulde hij, tot aan de indiensttreding van de nieuwe korpschef WTV Wouters, de functie van korpschef.

Pensionering

In verband met het bereiken van de 60-jarige leeftijd werd zijn functie met ingang van 1 februari 1979 beëindigd (functionele leeftijdsontslag). Op woensdag 31 januari 1979 nam hij tijdens een officiële bijeenkomst in Harmoniezaal van De Vierspan afscheid. Burgemeester Van Genabeek, Mr. Smits van Oijen (officier van Justitie in het Arrondissement 's-Hertogenbosch) en de nieuwe korpschef Wouters bevonden zich onder de sprekers. In zijn afscheidstoespraak bedankte Kees Bink iedereen met wie hij op de een of andere manier mee samen heeft mogen werken: doktoren, geestelijken, brandweer, takelbedrijven etc., en voor de vele geschenken die hij tijdens de receptie mocht ontvangen.

Na zijn pensionering 'regelde' Kees nog enkele civiele zaken voor het ministerie van Justitie maar was vooral vijftien jaar lang de steun en toeverlaat (bestuurslid secretaris / voorzitter) van het KHD jeugdorkest en blaaskapel De Hosbengels. Voor zover hij er verstand van had repareerde hij ook de muziekinstrumenten van de KHD.

Onderscheidingen