Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Dinsdag 2 juni 20.25 uur NPO 2 Vaarwel Nederland - Omroep Max - De thuisblijvers

Louis Albert Lansdorp (1921-1944)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis Albert Lansdorp
24.798.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Louis Albert Lansdorp
Roepnaam Loek
Geboorteplaats Semarang, Nederlands Indië
Geboortedatum 15 juli 1921
Overl.plaats Arnhem
Overl.datum 5 september 1944
Beroep(en) verzetsstrijder

Louis Albert (Loek) Lansdorp (1921-1944) was verzetsstrijder en lid van de RVV-Verzetsgroep Deurne. Hij was bij zijn verzetskameraden bekend onder de naam Carlo van den Heuvel.


Loek Lansdorp begon zijn illegale activiteiten met het verstrekken van valse persoonsbewijzen aan onderduikers en het verspreiden van illegale lectuur. Hij voelde zich echter meer aangetrokken tot gewapende actie. Via René Norenburg, een medestudent uit Tilburg, kwam hij bij de RVV-Verzetsgroep Deurne terecht. Op hun uitvalsbasis De Zwarte Plak in America (L) kreeg hij wapeninstructies en deed hij schietoefeningen.

Van America week hij uit naar Utrecht en vervolgens naar Breda, waar hij, onder commando van kapitein Willem Schouten kwam te staan en in opdracht een aanslag pleegde op de beruchte Bredase NSB'er Driessen, die daarbij zwaar gewond raakte. Het hoofdkwartier van de Raad van Verzet, waar hij lid van was, haalde hem naar de Veluwe. Hier beveiligde hij een terrein waar wapens en munitie werden afgeworpen voor het verzet. Zijn laatste verzetsdaad was een poging om in Putten dr. Jacob Hemelrijk (1888-1973), rector van het gymnasium te Alkmaar, te bevrijden. Door verraad werd hij daarbij gearresteerd op 3 september 1944. Twee dagen later werd hij gefusilleerd in Arnhem.

Straatnaam[bewerken]

In Tilburg is door een besluit van B&W op 14 januari 1954 een straatnaam naar hem vernoemd. De Loek Lansdorpstraat ligt in het stadsdeel Oud-Zuid in de wijk Korvel.[1]

Externe link[bewerken]

Loek Lansdorp (uiterst rechts) als lid van de RVV-Verzetsgroep Deurne op hun uitvalsbasis De Zwarte Plak. Vlnr: Wim Ahout, Johan Vosmeer, Cor Noordermeer en Loek Lansdorp. Foto collectie familie Vosmeer.


Referenties
  1. Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987)