U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

MCM Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 5 dec 2019 om 19:18
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bedrijfspand aan de Hoofdstraat.
Foto collectie LHE – Jan Goevaerts
logo MCM

MCM Liessel ontwikkelde zich van een boerensmederij naar een moderne machinefabriek met het predicaat Hofleverancier.


Het bedrijf kwam voort uit de in 1909 opgerichte smederij van Jacob Verbugt en bleef vanaf het moment van oprichting steeds een familiebedrijf. De smederij startte aanvankelijk op het huidige adres Hoofdstraat 32 en 34 in Liessel met hoefbeslag en aanverwante artikelen.

Jacob Verbugt droeg de smederij in 1943 over aan zijn schoonzoon Carel van de Mortel. Onder leiding van Carel groeide het bedrijf uit tot een machinefabriek en constructiebedrijf met tien werknemers in vaste dienst en een bruto jaaromzet van twee miljoen gulden. Naast de smederij, apart achter de woning gelegen, runde hij in het woonhuis een winkel met kachels en huishoudelijke artikelen.

Carel ging steeds meer allerlei onderdelen voor het bedrijfsleven vervaardigen. In 1977 nam zoon Pieter van de Mortel het bedrijf over en die zette de trend in versterkte mate voort. Een paar jaar voor de overname werd de naam MCM ingevoerd, een afkorting van P. van de Mortel, Constructiebedrijf Machinefabriek B.V..

De mogelijkheden tot uitbreiding waren aan de Hoofdstraat te gering en de ligging niet ideaal, mede gezien de milieu-eisen die er aan het bedrijfsleven werden gesteld.

In 1997 verhuisde het bedrijf naar een nieuwbouw aan het bedrijventerrein Willige Laagt op het adres Willige Laagt 16. Burgemeester Smeets opende op vrijdag 6 juni 1997 het nieuwe pand officieel. In het bedrijf worden allerlei moderne technieken toegepast onder andere bij verwarming en afzuiging. De werkruimte had aanvankelijk een vloeroppervlak van 1800 m² en werd in 2005 uitgebreid met nog 500 m².

MCM groeide uit tot een modern toeleveringsbedrijf voor het vervaardigen van onder andere machineonderdelen op verspanings-, constructie-, las- en plaatwerkgebied. Met deze activiteiten levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in Liessel en omgeving. Zo heeft MCM al jarenlang een relatie met DAF.

Sinds 2010 is de directie van MCM in handen van de vierde generatie binnen de familie: Pim van de Mortel, een zoon van Pieter.

MCM Liessel mag vanaf 2010, bij het bereiken van het 100-jarig bestaan van het familiebedrijf, het predicaat Hofleverancier voeren.

Het bedrijf MCM won in november 2019 de William Pijnenburg Award. Deze prijs wordt jaarlijks door het Brainport Industries College uitgereikt aan een bedrijf dat zich inspant voor het opleiden van vakmensen.

Bronnen, noten en/of referenties