DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Koninklijke Marechaussee

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Marechaussee)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van de Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee (KMar), voluit Het Wapen der Koninklijke Marechaussee, is een politieorganisatie met militaire status, beheerd door de minister van Defensie.


Deze gendarmerieorganisatie wordt gekenmerkt door de militaire status en civiele politietaken onder civiel gezag. Omdat de term "gendarmerie" na de Franse bezetting te beladen werd geacht, noemde koning Willem I het nieuwe korps vanaf 1814 "maréchaussée". De marechaussee was ondergebracht bij de landmacht. De taken waren destijds het verrichten van politietaken voor de krijgsmacht, en civiel politiewerk als onderdeel van de rijkspolitie. Gendarmerie- en later marechaussee-eenheden waren oorspronkelijk gekazerneerd; ten opzichte van de gewone politie had dit in tijden zonder telefoon- en radioverbindingen het voordeel dat (ook 's nachts) snel in groten getale kon worden opgetreden.

In Deurne zelf was geen kazerne. Bij koninklijk besluit van 19 maart 1895 nr. 27 werd bepaald dat te Halte Helenaveen een detachement, een brigade marechaussee ter sterkte van 1 brigadier en 4 marechaussees moest worden uitgezet. In verband hiermede werd het wenselijk geacht enige wijziging te brengen in het bewakingsgebied der 1e en 2e divisie Koninklijke Marechaussee en werd derhalve bij koninklijk besluit van 1 juli 1895 Nr. 28 o.a. bepaald dat het bewakingsgebied der divisie zou zijn als volgt:

“De provincie Limburg; het noordoostelijke gedeelte van de provincie Noord Brabant, benevens het gedeelte der gemeente Deurne en Liessel, ten oosten van het Kanaal van Deurne, alsmede het zuidoostelijk gedeelte van de provincie Gelderland ten zuiden van de Waal.” Het kazernegebouw is anno 2012 nog steeds langs het Defensiekanaal te vinden.

De politie in Deurne werd, zoals overal in het land, per 5 juli 1940 marechaussee. De Rijksveldwacht Deurne en de Gemeenteveldwacht Deurne werd door de Duitse bezetter ondergebracht bij de marechaussee. Hierdoor verloor de marechaussee haar militaire status en het predicaat "Koninklijke". De gemeente Deurne kreeg daarmede een Marechausseepost Deurne en ook in diverse kerkdorpen waren Marechaussee Posten gevestigd.

Op 1 maart 1943 werden alle marechausseebrigades door de bezetter opgeheven en opnieuw ingedeeld. Na de Tweede Wereldoorlog werd de marechaussee Deurne gesplitst in een korps Rijkspolitie Deurne (ter vervanging van de rijks- en gemeenteveldwacht) en de Koninklijke Marechaussee, die toen ook weer een militaire status kreeg.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Archief Piet van Duppen Helmond.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]