U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Margaretha Dymphna Bossers (1908-1990)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuster Malachia
Persoonsinformatie
Volledige naam Margaretha Dymphna Bossers
Roepnaam zuster Malachia
Geboorteplaats Hoge en Lage Zwaluwe
Geboortedatum 4 juli 1908
Overl.plaats Wamel
Overl.datum 15 oktober 1990
Beroep(en) zuster, lerares, huishouding

Margaretha Dymphna Bossers (1908-1990) had de kloosternaam zuster Malachia en woonde zes jaar in het Sint-Jozefklooster (Sint-Jozefparochie) in Deurne.


Margaretha was een dochter van schoenmaker Gerardus Bossers (Hoge Zwaluwe 1878-1958 Lage Zwaluwe) en Petronella Maria van Meer (Hoge en Lage Zwaluwe 1881-1950 Hoge en Lage Zwaluwe).

Op 11 juni 1940 behaalde ze haar onderwijsakte en daarna volgden de aktes huishoudkunde, handwerk en godsdienst. Verder behaalde ze tussen 1942 en 1946 een vijftal Ward diploma’s (vierjarige muziek/zangopleiding).

Op 1 februari 1941 werd ze aangesteld als lerares aan de eerste klas van de meisjesschool in de Sint-Jozefparochie in Deurne. Ze zorgde daarnaast voor de behandeling van de schone was en 't huishoudelijk werk in school.
Zuster Malachia had voor voeding, warenkennis en gezondheidsleer een cursus gevolgd en gaf daarna huishoudonderwijs aan de V.G.L.O.-klassen 7 en 8.
Omdat ze ook graag haar eerste klas hield, gaf ze dit huishoudonderwijs op woensdagmiddagen. De 7e en 8e klassen hadden dan 's zaterdags vrij om moeder thuis te kunnen helpen.

Eind december 1946 vertrok zuster Malachia naar elders.

Na haar werkzame leven verbleef zuster Malachia in Huize Henricus te Wamel en is daar, na een kloosterleven van 56 jaar, op 15 oktober 1990 overleden. Ze werd in Wamel begraven.

Zusters van het H. Hart van Jezus in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van de Zusters van het Heilig Hart die in Deurne hebben gewoond.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]