U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Maria Anna van Baars (1897-1982)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Anna van Baars
30.243.jpg
Foto: collectie familie Tielens-van Baars
Persoonsinformatie
Volledige naam Maria Anna van Baars
Roepnaam Miet
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 11 mei 1897
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 9 januari 1982
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Henri Johan Antoon Tielens (1897-1966)]]
Beroep(en) stationchef, kruidenierster
Bidprentje NBA
Echtpaar Harrie en Miet in hun winkel Stationsstraat 106.
Foto: collectie familie Tielens-van Baars

Maria Anna (Miet) van Baars (1897-1982) was het op één na oudste kind van Johannes Antonius van Baars (1856-1914), eigenaar van Hotel Van Baars, en Wilhelmina Francisca Hubertha (Martina) Goossens (1866-1947) die zich in haar jeugd intensief bezig hield met de dagelijkse gang van zaken in en rond het hotel en daarover een mooi egodocument schreef.


Jeugdjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Miet van Baars bezocht de Sint-Annaschool aan de Visser, hetzelfde schoolgebouw waar later haar dochters naar school zouden gaan. Na de lagere school ging ze, samen met Gertruda Anna Maria (Truus) Wijnands (1897-1974), intern op kostschool bij de zusters Franciscanessen in Veghel. Het was een kweekschool, de beslissing om naar de kostschool annex kweekschool te gaan was buiten haar om genomen. Alles bij elkaar bleef Miet drie jaar op die kostschool. Ze vond het er niet zo geweldig en veel te streng. Haar moeder vond het heel fijn dat ze naar huis kwam maar haar vader niet, die had liever gezien dat ze haar opleiding af zou maken.

Miet had zes broers. Daarom ging ze, toen ze thuis werkte, voornamelijk met mannen om. Ze droeg klompen, had een trui aan en/of een pet op en ging zodoende meer gekleed als een jongen dan als een meisje.

Hulp in het hotel[bewerken | brontekst bewerken]

Haar taken thuis en in het hotel hielden onder andere in:

  • Het bedienen van de gasten.
  • Het tot stand brengen van de telefoonverbindingen voor de gasten.
  • Alles bij elkaar waren er zo’n twintig olielampen in het hotel, die dagelijks moesten worden schoongemaakt en met petroleum bijgevuld.
  • Als de gasten ’s avonds terug in het hotel kwamen of zich ‘s morgens moesten scheren zorgde Miet voor de watervoorziening in de kamers.

Tramlijn[bewerken | brontekst bewerken]

In 1921 werd de Tramlijn Deurne-Roermond, met de remise voor het café, geopend. Na Huub Guffens had Miet een aantal jaren het agentschap van de tram.

Haar werk was vooral het verzorgen van de lading van de goederentram. Er moesten veel spullen overgeladen worden van de trein in de tram. Het bijhouden van de administratie van de bijbehorende vrachtbrieven was een deel van haar werk. Daarnaast moest ze zorgen voor een logische verdeling van de lading over twee rijtuigen zodat de vracht die er het eerst weer uit moest ook vooraan in het rijtuig lag.

Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Zij huwde Henri Johan Antoon (Harrie) Tielens, (Helmond 2 november 1897 - Deurne 4 december 1966), zoon van Joseph Elisa Tielens (1873-1961) en Godefrida Hubertina Maria Tijbosch (1873-1937), die ze had leren kennen bij de biljartclub. Ze kregen samen elf kinderen. Zie voor de kinderen bij de vader.

Kruidenierster[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar huwelijk dreef Miet en haar man op de hoek van de Stationsstraat hoek Schutsboom (Stationsstraat 106) een winkel in boter, kaas en comestibles.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Het uitvoerige egodocument over haar jeugdjaren, geschreven door Miet in augustus 1981, werd integraal gepubliceerd in D'n Uytbeyndel nummer 90 (oktober 2016), blz. 3 t/m 31.