U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Maria Catharina Elisabeth van Heukelom (1932)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Mary van Heukelom
L54.010.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Maria Catharina Elisabeth van Heukelom
Roepnaam Mary
Geboorteplaats Panningen
Geboortedatum 17 december 1932
Beroep(en) wijkverpleegkundige
Wijkzuster Van Heukelom aan het werk in 1992
Wijkzuster Van Heukelom ontving de Zilveren legpenning in 1992

Maria Catharina Elisabeth (Mary) van Heukelom (1932) was gedurende 33 jaar wijkzuster in Liessel.


Familie

Mary is een dochter van de dierenarts Wilhelmus Henricus Johannes van Heukelom (Vlissingen 1899-1979 Valkenburg) en Maria Catharina Stenfert (Amersfoort 1905-1941 Helden). Na het overlijden van haar moeder, Mary was nog geen negen jaar oud, hertrouwde haar vader met Mary van Eelaart (Leidschendam 1906-1975 Maastricht).

Opleiding

Na de lager school verbleef zij tot en met haar achttiende op pensionaat. Op haar 16-jarige leeftijd was dat een pensionaat in Antwerpen. Zij begon na haar schooltijd te werken in sanatorium Hornerheide. Na een jaar was ze drie jaar verbonden aan het ziekenhuis in Heerlen en daar voltooide zij haar A-opleiding als verpleegster. In die periode werkte zij o.a. met een van de eerste beademingsapparaten die Nederland rijk was. Zij maakte nog een primeur mee, want vervolgens in het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht was zij betrokken bij de eerste hartoperaties in Nederland. Haar kraamopleiding genoot zij vervolgens aan het Stads- en Academisch ziekenhuis in Utrecht en vervolgens was zij een jaar lang werkzaam als verpleegster in de wijk te Cadier en Keer. Een jaar later rondde zij in Sittard haar opleiding tot wijkverpleegkundige af. Intussen had zij ook het verplichte godsdienstdiploma behaald.

Wijkverpleegkundige in Liessel

In september 1959 kwam zij naar Liessel als wijkverpleegkundige, in dienst van het Wit-Gele Kruis Liessel. Zij woonde tot in 1990 op de bovenverdieping van het wijkgebouw, Hoofdstraat 73.

Naast het werken in de wijk, verzorgde zij ook het prenatale-, consultatie- en kleuterbureau en diverse cursussen onder meer voor aanstaande ouders en bejaarden. Zuster Van Heukelom maakte lange dagen, was vaak ook 's nachts in touw en moest op haar eenmanspost ook in weekeinden actief zijn. In de loop der tijd verbeterden de arbeidsomstandigheden. Tijdens afwezigheid werd ze vervangen door collega’s van Neerkant en/of Helenaveen. Voor verenigingen was geen tijd. Er werd wel vaak een beroep op haar gedaan voor activiteiten bij het Kindervakantiewerk of voor het houden van een poppenspreekuur. Ook was ze betrokken bij de oprichting van Tennisclub Liessel.

In 1982 werd de zelfstandige vereniging in Liessel opgeheven en werd de afdeling onderdeel van de Regionale Kruisvereniging Peelland. Iedere wijkverpleegkundige kreeg een apart onderdeel en voor zuster Van Heukelom werd dat de ziekenverzorging.

Per 1 december 1992 ging ze met pensioen. In juli 1990 is ze verhuisd naar Asten en sinds 2010 woont zij in Someren.

In Liessel kende vrijwel niemand haar voornaam Mary (op zijn Engels uitgesproken). Iedereen noemde haar liefkozend ‘het zusterke’.

Onderscheiding

Bij haar afscheid als wijkzuster op 1 december 1992 ontving ze uit handen van burgemeester Smeets de Legpenning in zilver voor haar inzet voor de Liesselse gemeenschap.