Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Marianne Greta Schippers (1950-2017)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Marianne Greta Schippers (1950))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marianne van Bussel-Schippers
M.G. Schippers 3.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Marianne Greta Schippers
Roepnaam Marianne
Geboorteplaats Rotterdam
Geboortedatum 7 juni 1950
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 4 augustus 2017
Partner(s) Franciscus Christiaan van Bussel (1948)
Beroep(en) docent lichamelijke opvoeding
Marianne is erelid van de KVLO.
Burgemeester Hilko Mak reikte haar de koninklijke onderscheiding uit. (rechts op de foto echtgenoot Frans)

Marianne Greta (Marianne) Schippers (1950-2017) was in Deurne docent lichamelijke opvoeding op basisschool de Brigantijn en heeft zich jarenlang ingezet voor de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO).


Afkomst en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne was de dochter van Frederik (Frits) Schippers (1916-2003) en Johanna Hendrika (Jo) van Altena (1927-2004). Haar vader was accountant.

Zij huwde met Franciscus Christiaan (Frans) van Bussel, (20 mei 1948).

Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren:

  1. Eppo Walter, (2 oktober 1977).
  2. Linette Mignon, (14 juli 1979).

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Marianne volgde haar lager onderwijs aan een Daltonschool in Rotterdam en een Montessorischool in Amsterdam. Van 1963 tot 1969 volgde ze haar middelbare opleiding aan het Montessori lyceum in Amsterdam. Na het behalen van de onderwijsakte lichamelijke opvoeding ging ze tot 1976 aan het werk in het basisonderwijs in Delft. Van 1993 tot 2000 was ze docent lichamelijke opvoeding op de Brigantijn in Deurne. Hierna ging ze tot 2012 fulltime aan de slag bij de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) in Zeist.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marianne zette zich vanaf 1976 in voor de vakbond van leraren lichamelijke opvoeding. Zij begon haar vakbondswerkzaamheden als secretaris van district Noord-Brabant van Thomas van Aquino, destijds één van de vakbonden voor leraren lichamelijke opvoeding. Daarna werd zij secretaris en penningmeester in het hoofdbestuur van deze vereniging.
  • In 1987 was Marianne van Bussel mede-initiatiefnemer van de fusie tussen Thomas van Aquino en de andere vakbond van leraren lichamelijke opvoeding (KNVLO) tot de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO). Ook bij deze vereniging vervulde zij vanaf het begin diverse bestuursfuncties. Zo was zij jarenlang vicevoorzitter en vanaf 2000 penningmeester van het hoofdbestuur.
  • Zij was sinds 1991 penningmeester van het Jan Luiting Fonds, een stichting gelieerd aan het KVLO die jaarlijks veel publicaties uitgeeft over bewegen en lichamelijke opvoeding.
  • Vanaf 1997 tot 2000 was ze voorzitter van Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van Stichting Katholiek Onderwijs Asten, voorloper van Prodas (Primair Onderwijs Deurne-Asten-Someren).
  • Van 2000 tot 2009 was ze bestuurslid waarvan vier jaar voorzitter van PlatOO, het bestuur voor het openbaar basisonderwijs in de regio.
  • Marianne was van 2000 tot 2012 penningmeester van de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) en van de CMHF sector onderwijs. (Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid, Onderwijs, Bedrijven en Instellingen).

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marianne werd benoemd tot erelid van de KVLO.
  • Op vrijdag 30 november 2012 kreeg Marianne tijdens de jaarvergadering van de KVLO in Zeist uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Zij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]