Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Marjolein Teepen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marjolein Teepen
Marjolein-teepen.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Martina Johanna Catharina Teepen
Roepnaam Marjolein
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 6 augustus 1980
Beroep(en) zangeres. danseres, actrice, regisseur,

Marjolein Teepen is zangeres, danseres en actrice en bij het Nederlandse publiek tot nu toe vooral bekend van het televisieprogramma Op zoek naar Evita waarin zij in de finale uitkwam, of van de musicals Evita Evita en De Man van La Mancha, die in vele theaters in Nederland in 2008 en 2009 te zien zijn geweest.

Biografie[bewerken]

Marjolein Teepen werd in 1980 geboren te Deurne als tweede van vijf kinderen van Ko Teepen en Annegriet van den Broek. Ze volgde tussen 1991 en 1995 de vooropleiding van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en studeerde in 1999 af in de richting Klassieke dans aan het Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen.

Vanaf 1999 volgde ze zanglessen bij Jimmy Hutchinson, een Canadees die in de Nederlandse musicalwereld werkt. Ze sloot zich aan bij het Theatergezelschap Opus One waar ze startte met haar musicalcarrière in De Klokkenluider van de Notre Dame.

Van oktober 2006 tot en met oktober 2007 speelde Marjolein het ondeugende katje Lorrenjopie in de musical Cats. Van december 2007 tot en met 2 november 2008 was ze de alternate in een theatervoorstelling voor de titelrol in Evita, waardoor ze enkele keren per week de titelrol vertolkte. De keren dat zij dit niet deed was ze te zien in het ensemble.

Op 7 oktober 2008 verzorgde ze samen met de band Kayak en gasten als Syb van der Ploeg een optreden in Paradiso (Amsterdam) ter gelegenheid van Kayaks 35-jarige bestaan. Van dit concert, met daarin een reprise van Kayak (band) Nieuwe impuls Nostradamus, verschenen een dvd en 2 cd's.

Op 15 maart 2009 gaf Marjolein in Deurne een optreden ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Cultuurcentrum Martien van Doorne.
In 2009 hoorde ze bij de Nederlandse cast van de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.

In september 2009 startte ze in Londen met een postdoctorale opleiding aan de Mountview Academy of Theatre Arts, mede mogelijk gemaakt werd door een studiebeurs van de VandenEnde Foundation.

Met het Limburgs Fanfare Orkest vertolkte zij de meeste liedjes uit de musical Evita in de productie Evita meets Brass.

Begin 2010 werd bekend dat Marjolein de vrouwelijke hoofdrol van Scaramouche toegewezen kreeg in de musical We will Rock You, die op 3 september 2010 in première ging in het Beatrix Theater in Utrecht.

Vanwege haar rol in We Will Rock You kon Marjolein de postdoctorale opleiding in Londen niet regulier afronden; in plaats hiervan kwamen examinatoren naar Utrecht om haar spel als Scaramouche te beoordelen.

Ze bouwde in een half jaar tijd een complete theatervoorstelling Lifvik op over een meisje dat met haar fantasie probeert de oorlog te doorstaan. Deze ging 14 september 2019 première met dertig amateurspelers in een loods bij Natuurpoort De Peel aan het Leegveld.

Theater[bewerken]

Jaartal Producent Naam productie Rol
1999 Opus One De Klokkenluider van de Notre Dame Leontine en andere rollen
2000 Opus One Een Midzomernachtsdroom Lathyrus
2001 Opus One Belle en het Beest Prudence
2002 Opus One Jungle Book (zomertoer) De witte cobra, Raksha
2002 Opus One Lekker Zingen -
2003 Opus One Tijl Uilenspiegel Katelijne
2003 Opus One Buster en Benjamin Elvira, Piet de Honingvogel
2004 Opus One Jungle Book (reprise) De witte cobra, Raksha
2004 Opus One Alice in Wonderland Alice
2005 Kayak Nostradamus Diverse rollen, choreografie
2005 Mark Vijn Sweet Charity Ensemble, understudy Charity
2006 Joop van den Ende Cats Lorrenjopie
2007 Joop van den Ende Evita Ensemble, alternate / 1e understudy Evita
2008 Opus One De Man van La Mancha Aldonza (Dulcinea)
2009 Joop van den Ende Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat Ensemble
2009 Limb. Fanfare Orkest Evita meets Brass Soliste
2010-2011 Joop van den Ende We will rock you musical Scaramouche Soliste
2018-2019 TEC Entertainment The Addams Family Wednesday Addams
2019- Marjolein Teepen Lifik regisseur

Televisie[bewerken]

  • In Op zoek naar Evita viel Marjolein volgens 'musicalicoon' Willem Nijholt en het panel (Erwin van Lambaart, Pia Douwes, Peter Van De Velde) op door haar ontwikkeling gedurende de liveshows, waarin ze onder andere Ik hou van jou, oorspronkelijk van Maribelle en de titelsong uit De Man van La Mancha vertolkte. Dit laatste bleef niet onopgemerkt bij haar voormalige werkgever Opus One, die haar vervolgens polste of ze interesse had om de vrouwelijke hoofdrol in deze musical op zich te nemen.[1] In de halve finale koos ze voor Astonishing uit Little Women en in de finale sloot ze af met Mijn Leven Is Van Mij uit de musical Elisabeth. Uiteindelijk bereikte Marjolein in het programma de derde plaats.
  • Tijdens het John Kraaijkamp Musical Awards Gala op 2 juni 2008 vertolkte Marjolein het aanstekelijke nummer Aldonza uit de musical De Man van La Mancha, waarin ze in het seizoen 2008 / 2009 de vrouwelijke hoofdrol Aldonza voor haar rekening nam.
  • Marjolein was tevens te zien in de kerstspecial samen met een aantal Op zoek naar Joseph- en Evita-kandidaten, waarvan een deel op Eerste kerstdag 2008 en een ander deel op Oudejaarsavond 2008 werd uitgezonden.

Prijzen[bewerken]

  • In 2003 de John Kraaijkamp Musical Award voor het beste aanstormend talent voor haar rol als Katelijne in de musical Tijl Uilenspiegel. De twee andere genomineerden voor deze categorie waren Tooske Breugem en Oren Schrijver.
  • Op 12 januari 2017 voor de tweede keer deze Musical-Award. Dit maal voor beste vrouwelijke bijrol in de musical Sweeney Todd. Ze liet Eva van der Gucht (Sky de Musical) en Ellen Evers (Ciske de Rat) achter zich.
  • Woensdag 12 december werd bekendgemaakt dat zij voor haar spel en zang in The Addams Family genomineerd was voor beste vrouwelijke bijrol.


Externe link[bewerken]

Website Marjolein Teepen

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Interview Marjolein Teepen en Peter Faber, Amsterdam FM, 4 november 2008