U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Marktplein Liessel: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Marktplein Liessel Aangelegd in 1860 door gemeente Deurne en Liessel, tevens is de dorpspomp aangelegd die in droge tijden ten gebruike van alle inwoners was. Het...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Marktplein Liessel
[[Bestand:17.238.jpg|thumb|400px|Hier zijn de oude pomp en links het transformatorhuisje nog te zien.<br>Foto coll. gemeente Deurne]]
[[Bestand:00.788.JPG|thumb|400px|De replica van de Liesselse dorpspomp met op de achtergrond [[gemeenschapshuis De Kastanje]].<br>Foto coll. gemeente Deurne]]
Het '''Marktplein''' in  '''Liessel''' werd in 1860 aangelegd door de [[gemeente Deurne en Liessel]] en tevens voorzien van een [[pomp aan het Marktplein Liessel|dorpspomp]], die in droge tijden door de inwoners gebruikt kon worden.


Aangelegd in 1860 door gemeente Deurne en Liessel, tevens is de dorpspomp aangelegd die in droge tijden ten gebruike van alle inwoners was.


Het plein is omzoomd met kastanjebomen en heeft de vorm van een driehoek.  
Het plein is tegenwoordig omzoomd met kastanjebomen en heeft de vorm van een driehoek.  


Voor de 2e W.O. stond er aan de zuidelijke punt een transformatorhuisje. Aan de noordelijke punt staat net als vroeger het kruisbeeld. Tevens zijn op de noordelijke en westelijke punt twee zwerfkeien ingemetseld. Respectievelijk de Buntse kei en de Jaap van de Leijsing. De westelijke punt staat als Keienhof bekent.
Voor de [[Tweede Wereldoorlog]] stond er aan de zuidelijke punt een [[transformatorhuisje]]. Aan de noordelijke punt staat nog steeds het [[Kruisbeeld Liessel|kruisbeeld]], dat de oorlogsjaren overleefde.<br>
Aan de noordelijke en westelijke punt van het plein zijn twee zwerfkeien ingemetseld, namelijk de [[Buntse Kei]] en [[Jaap van de Leijsing]]. De westelijke punt van het plein staat als [[Keienhof]] bekend.
   
   
Sinds 1982 staat er een door Rabobank bij haar 75 jarige bestaan geschonken replica van de dorpspomp. Daarop is ook het namaak wapen het vroegere Blokhuis (1526) geplaatst. Zoals dat voeger bij de ingang gestaan moet hebben.  
Vanaf 1982 staat er een door de Rabobank bij haar 75-jarige bestaan geschonken replica van de dorpspomp. Daarop is ook een replica aangebracht van het wapen dat zich vroeger bij de ingang van het inmiddels lang verdwenen [[Blokhuis (Liessel)|Blokhuis]] moet hebben bevonden. De originele gevelsteen is tegenwoordig ingemetseld in de gevel van het pand Ameidestraat 1 in Helmond.
Tegenwoordig is de originele gevelsteen ingemetseld in de gevel van Ameidestraat 1 te Helmond.


Tegenwoordig is het marktplein als parkeerplaats voor auto’s ingericht en worden er evenementen op gehouden.
Tegenwoordig is het Marktplein als parkeerplaats voor auto’s ingericht en er worden evenementen op gehouden.
 
[[categorie:straat]]

Versie van 9 mei 2015 23:26

Bestand:17.238.jpg
Hier zijn de oude pomp en links het transformatorhuisje nog te zien.
Foto coll. gemeente Deurne
De replica van de Liesselse dorpspomp met op de achtergrond gemeenschapshuis De Kastanje.
Foto coll. gemeente Deurne

Het Marktplein in Liessel werd in 1860 aangelegd door de gemeente Deurne en Liessel en tevens voorzien van een dorpspomp, die in droge tijden door de inwoners gebruikt kon worden.


Het plein is tegenwoordig omzoomd met kastanjebomen en heeft de vorm van een driehoek.

Voor de Tweede Wereldoorlog stond er aan de zuidelijke punt een transformatorhuisje. Aan de noordelijke punt staat nog steeds het kruisbeeld, dat de oorlogsjaren overleefde.
Aan de noordelijke en westelijke punt van het plein zijn twee zwerfkeien ingemetseld, namelijk de Buntse Kei en Jaap van de Leijsing. De westelijke punt van het plein staat als Keienhof bekend.

Vanaf 1982 staat er een door de Rabobank bij haar 75-jarige bestaan geschonken replica van de dorpspomp. Daarop is ook een replica aangebracht van het wapen dat zich vroeger bij de ingang van het inmiddels lang verdwenen Blokhuis moet hebben bevonden. De originele gevelsteen is tegenwoordig ingemetseld in de gevel van het pand Ameidestraat 1 in Helmond.

Tegenwoordig is het Marktplein als parkeerplaats voor auto’s ingericht en er worden evenementen op gehouden.