U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Martina Geertruda Koolen (1944)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martina Geertruda Koolen
Tiny Boerenkamps-Koolen P1080484LR.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Martina Geertruda Koolen
Roepnaam Tiny
Geboorteplaats Bakel
Geboortedatum 1 januari 1944
Partner(s) Jozef Boerenkamps (1940)
Beroep(en) onderwijzeres,winkelier
Echtpaar Jozef Boerenkamps en Tiny Koolen
Foto: collectie Harrie van Neervan

Martina Geertruda (Tiny ) Koolen (1944) nam actief deel aan veel activiteiten in de parochie van de Heilige Jozef en was, als opvolger van juffrouw Antonia (Ton) Henrica Lammers (1924), gedurende tien jaar voorzitter van het jongerenkoor Invicto in de St.Jozefparochie.[1]


Tiny Koolen, zus van Petrus (Pieter) Lambertus Koolen (1947), is geboren in Bakel als oudste uit een gezin van negen kinderen. Op de lagere school kreeg ze er les van Mie van Helden, die daar ook Gregoriaans muziekonderwijs volgens de Ward-methode gaf. Het vervolgonderwijs genoot ze intern bij de nonnen van Oirschot. Nadat ze geslaagd was als onderwijzeres kwam ze in Bakel voor de klas te staan, waar ze onder meer les gaf aan haar jongste zus.

Na haar huwelijk op 28 december 1965 in Bakel met de Deurnese woninginrichter Jozef Boerenkamps (1940) vestigde ze zich aan de St.-Jozefstraat en wijdde ze haar krachten aan haar gezin en de zaak, die in 2001 werd overgenomen door haar zoon Stef Boerenkamps.

Tiny zette zich 45 jaar in voor de parochie van de Heilige Jozef. Vanaf 1966 is zij lid van het kerkkoor en al jarenlang de vaste vervanger van de dirigent. Daarnaast is zij vanaf 2007 als repetitor en dirigent verantwoordelijk voor de Gregoriaanse gezangen en is zij dirigent van het rouw- en trouwkoor. In november 2008 mocht de hiervoor de gouden Gregoriusspeld met bijbehorende oorkonde in ontvangst nemen.

Daarnaast was ze 10 jaar bestuurslid van de parochie van de Heilige Jozef en richtte ze de avondwakegroep mee op. Nog steeds staat deze groep onder haar leiding, gaat zij voor in de vieringen en dirigeert zij het avondwakekoor.

Op zondag 17 juli 2011 kreeg ze, na afloop van de eucharistieviering in de Sint-Jozefkerk uit handen van burgemeester Hilko Mak, een koninklijke onderscheiding uitgereikt als lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. In het persbericht, dat uitkwam naar aanleiding van haar koninklijke onderscheiding, wordt ten onrechte vermeld dat Tiny ook mede-oprichter zou zijn geweest zijn van het jongerenkoor.